Hopp til innhold

Svindlere kan utnytte jordskjelvkatastrofen

Det amerikanske føderale politiet FBI advarer folk som vil donere penger til jordskjelvofrene om å være på vakt mot svindlere.

Leger uten grenser

Leger uten grenser er én av organisasjonene som driver nødhjelp i Haiti. FBI advarer nå folk mot falske nødhjelpsorganisasjoner som vil svindle deg for penger.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Scanpix/AFP

Kyniske internettkriminelle kan se sitt snitt til å tjene raske penger på folks givervilje.

FBI går nå ut og ber folk være kritiske til forspørsler på internett om å gi penger til hjelpearbeidet i kjølvannet av jordskjelvkatastrofen i Haiti.

– Tidligere tragedier og naturkatastrofer har fristet kriminelle til å snike til seg donasjoner ment for humanitære organisasjoner, opplyser FBI i en uttalelse.

Virus

De advarer folk mot å svare på epost med bønn om penger, eller klikke på lenker, men forsikre seg om at avsenderen er reell.

FBI sier også at folk bør være varsomme dersom de mottar eposter som angivelig inneholder bilder fra katastrofen, siden disse kan inneholde virus.

– Ikke gi ut personlig eller kontoinformasjon til noen som ber om bidrag. Hvis ikke kan du risikere å utsette deg for identitetstyveri.

Twitter-aksjon

På mikrobloggingstjenesten Twitter er kodeordet «Help Haiti» ett av de mest populære i dag.

Mange av brukerne sender oppfordringer om å støtte amerikansk Røde Kors ved hjelp av tekstmeldinger, og rap-artisten Wyclef Jeans veldedige organisasjon Yele.

Norske twitrere oppfordrer på sin side folk til å gi pengestøtte til UNICEF og Kirkens Nødhjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt