Hopp til innhold

Sveriges statsminister mener de har tatt imot for mange flyktninger

Socialdemokraterna ønsker en strammere asylpolitikk. De vil blant annet ta sosialstønad fra asylsøkere som har fått avslag. Partiet mener Sverige tok imot altfor mange flyktninger i fjor.

Barn

Sveriges statsminister vil nekte asylsøkere som har fått avslag tilgang til svensk velferd. Dette skal også gjelde barn, noe som fører til at de ikke vil få gå på svensk skole slik som i dag. Her leker flyktninger fra Syria og Afghanistan utenfor en nedlagt skole i Athen der frivillige ga dem hjelp i juli 2016. På veggen står det skrevet "åpne grensene".

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Til høsten er det riksdagsvalg i Sverige, og regjeringspartiet spisser nå partiprogrammet skarpt for å vinne frem hos velgerne med sin asylpolitikk.

I 2017 tok Sverige imot 26.000 asylsøkere. Tallet burde ha vært om lag halvparten, mener Socialdemokraterna.

Statsminister Stetaf Løvfen sa også til det svenske telegrambyrået TT at papirløse barn skulle nektes skolegang. Dette ble senere avkreftet av migrasjonsminister Heléne Fritzon.

Ifølge Dagens Nyheter kan innstrammingene føre til at papirløse barn mister slike rettigheter, men det finnes ikke noe konkret forslag om å hindre dem i å gå på skolen.

Vil ikke ta så stort ansvar

– Vi skal ta imot vår andel, men ikke ta et uproporsjonalt stort ansvar, sier statsminister Stefan Löfven og sikter til de øvrige EU-landenes mottak.

Statsministeren og migrasjonsminister Heléne Fritzon presenterte fredag Socialdemokratenes migrasjonspolitikk for den kommende mandatperioden med et program de kaller «En trygg migrasjonspolitikk for en ny tid».

Detaljene i programmet vekker sterke reaksjoner.

Laster Twitter-innhold

«En trygg migrasjonspolitikk for en ny tid» inneholder en rekke punkter tiltenkt ulike områder som antall, mottak og hva som vil skje med dem som får avslag på asylsøknaden i Sverige.

– Den som får avslag på søknaden kan heller ikke ta del i den svenske velferden, påpekte Stefan Löfven under pressekonferansen.

– Har man fått nei og er uten tillatelse til å være i landet kan man ikke få ta del i den svenske velferden på samme måte som mennesker som skal være her, sa Stefan Löfven.

Rinkeby's middle school

Elever ved en skole i Rinkeby diskuterer Nobelprisen i 2012, som ble tildelt Den europeiske union. Nå sliter EU med å bli enige om hvordan de skal fordele flyktningene i de ulike medlemslandene.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

I Miljöpartiet de gröna som Socialdemokraterna regjerer sammen med, kom det reaksjoner på oppslagene om at barn kunne miste retten til skole. Det vekket også harme hos deres støtteparti Vänster.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sukket høyt på Twitter.

– Så sørgelig å høre Löfven snakke om at barn til papirløse skal nektes skolegang. Uansett hva man synes om at deres foreldre er i Sverige så kan man ikke straffe barna.

Opposisjonspartiet Moderaterna har på sin side også skjerpet innvandringspolitikken, og deres innvandringspolitiske talsmann Johan Forssell stiller på Twitter spørsmål til Socialdemokraternas gjennomføringsevne.

Laster Twitter-innhold

– Har kniven på strupen

Statsministerens oppfordring til de øvrige EU-landene om å ta sin del av ansvaret for flyktninger i Europa har de foreløpig ikke lykkes med, sier Marja Lemne.

Marja Lemne er lektor i statsvitenskap ved Södertörns högskola i Sverige og følger valgkampen tett.

– Å si at 26.000 asylsøkere i fjor er for mange, er nye toner fra Socialdemokraterna, sier Lemne.

– Det er tydelig at de nå tar opp kampen med de øvrige partiene om å bli mest restriktive i asylpolitikken. Det skjer i tolvte time fordi de har kniven på strupen og ikke har vunnet frem på meningsmålingene så langt, forklarer Lemne.

Flyktningkrisen

Flyktningkrisen i 2015 og konsekvensene av den har påvirket det politiske klima i alle de nordiske landene. Her leker en dansk politimann med et barn ved grensen mellom Tyskland og Danmark i september 2015.

Foto: CLAUS FISKER / Afp

Høyres søsterparti vinner frem

Statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna har ledet en mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet de gröna siden 2014, men med drøye fire måneder igjen til valget ligger Socialdemokraterna på et historisk lavt nivå på meningsmålingene.

Partiet er nødt til å vinne nye velgere i valgkampen, men det har det bare klart ved ett valg de siste 50 årene.

Hadde det vært valg i dag ville Ulf Kristersson blitt ny statsminister i Sverige.

Den nye lederen av Moderaterna har hevet norske Høyres søsterparti fra krisemålinger i fjor høst, til en stabil oppslutning på over 22 prosent på flere målinger i april.

Laster Twitter-innhold

Vil stanse utviklingen av parallellsamfunn

– Parallellsamfunn der folk blir utnyttet skal ikke tillates å vokse frem, påpekte også Löfven under pressekonferansen og utdypet:

– Vi er kompromissløse mot ideer som gjør forskjell på folk på bakgrunn av at noen har et annet opphav enn en selv. De mennesker som får beskyttelse her i Sverige skal kunne etablere seg på en god måte og bidra til at våre høye ambisjoner for jobb, velferd og trygghet opprettholdes.

Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven kjemper i motvind om velgernes gunst. Her med FNs generalsekretær António Guterres på besøk 21. april.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Tradisjonell sosialdemokratisk flyktningpolitikk

Statsministeren la ikke skjul på at det i mange tilfeller er tøft å skulle etablere seg i et nytt land, men påpekte at loven må være lik for alle.

– Vi kan ikke akseptere at nye statsborgere ikke får samme muligheter og at vi ikke har samme mål og forventninger til dem som kommer hit, som vi har til dem som har bodd her i generasjoner, sa Löfven.

Med velferd og jobb i fokus mener Löfven at Socialdemokraterna kjemper for de samme politiske visjonene som før.

– Vi vender med det tilbake til en tradisjonell sosialdemokratisk flyktningpolitikk, sa Löfven under pressekonferansen.

Men det er ikke alle enige i, og flyktningpolitikken splitter nå også Socialdemokraterna internt.

Det viser en fersk rapport fra den Migrationspolitiska S-foreningen der parlamentarikere går hardt ut mot regjeringens migrasjonspolitikk.

1. mai

Menneskerettigheter er for alle mennesker, sto det på plakaten i Stockholm under 1. mai paraden i år. Vänsterpartiets leder mener arbeiderbevegelsens fokus må være kollektive avtaler og rett lønnsnivå, og at det er dette Socialdemokraterna må rette seg mot.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Mener Löfven går mot høyre

De politiske partiene kappes nå om å vinne velgere med tøffe partiprogrammer på innvandringsfeltet, men Stefan Löfvens fremstøt så langt har ikke gitt den store uttellingen for partiet.

I april måtte Löfven også tåle kraftig kritikk etter å ha publisert en plakat på sin Facebook-side med uttalelsen «Det er urimelig at det kommer tusenvis av personer til Sverige hvert år for å gjøre en jobb som arbeidsløse i Sverige kan utføre».

Retorikken ble raskt sammenlignet med Sverigedemokratenes fremmedfiendtlige linje.

– Når man stiller fattige mennesker som utnyttes opp mot andre arbeidstakere i Sverige, da kjøper man rasistenes verdensbilde, sa Jonas Sjöstedt som leder Vänsterpartiet til Aftonbladet.

Laster Twitter-innhold

Jonas Sjöstedt mener det foregår en forflytning i den politiske debatten i Sverige der både sosialdemokrater, moderator og kristendemokrater iblant bekrefter et rasistisk verdensbilde fordi de fisker etter velgere.

Han tror dog ikke at Stefan Löfven og Socialdemokraterna er rasistiske, sier han til Aftonbladet.

– Det er derfor jeg er så skuffet over at de benytter den samme retorikken som rasistene gjør. Jeg mener arbeiderbevegelsen skal ha bedre løsninger på de store problemene, og da handler det om kollektive avtaler og rett lønnsnivå, sier Jonas Sjöstedt.

SISTE NYTT

Siste nytt