Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor er tallene dårlig nytt for Stefan Löfven

Med drøye fire måneder igjen til det svenske riksdagsvalget ligger Socialdemokraterna på et historisk lavt nivå på meningsmålingene. Partiet må vinne velgere i valgkampen. Det har det bare klart ved ett valg de siste 50 årene.

Statsminister Stefan Löfven

TRENGER FALLHØYDE: Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna sliter på meningsmålingene før det svenske riksdagsvalget. Partiet har heller ikke tradisjon for å vinne velgere i valgkampen.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Det finnes ingen naturlov som sier at vi skal gjøre det dårlig i valgkampen, sier statsminister Stefan Löfven til SVT.

Det har den svenske statsministeren helt rett i, men statistikken fra de siste 50 år viser at Stefan Löfven har et kjempeproblem.

Sveriges Television har sett nærmere på utviklingen i partiets velgeroppslutning de siste ukene før hvert valg siden 1968. Gjennomgangen avslører en tydelig trend; partiet taper terreng, nesten hver gang.

Ved forrige valg lå Socialdemokraterna på 33 prosent i april 2014. Da ble valgresultatet 31. Fire år tidligere hadde partiet en oppslutning på 35 prosent, også da endte det endelige resultatet på tett opptil 31 prosent.

Valgkampen i 1991 er unntaket. Da klarte partiet å heve oppslutningen med ett tidels prosentpoeng. Socialdemokraterna tapte likevel valget og mistet regjeringsmakten.

Les også: Tegner et bekmørkt bilde av Sverige

Trenger fallhøyde

Flere meningsmålinger gjort i april viser at Stefan Löfven ikke har den fallhøyden han trenger foran årets valgkamp.

Novus måling for SVT gir Socialdemokraterna en oppslutning på 26,9 prosent. Det er en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng sammenlignet med måneden før. Siden desember i fjor har partiets oppslutningen falt med 2,6 prosentpoeng på SVTs målinger. Fortsetter trenden gjennom valgkampen styrer Socialdemokraterna mot et katastrofevalg.

Aftonbladets aprilmåling gjort av Inizio er litt hyggeligere lesing for Löfven. Her får partiet en oppslutning på 27,3 prosent, frem 0,9 prosentpoeng fra mars.

– Vi går til valg med selvtillit, sier Stefan Löfven til SVT.

Likevel må man helt tilbake til 1911 for å finne et resultat i riksdagsvalg som er i nærheten av oppslutningen Socialdemokraterna styrer mot nå. Da fikk partiet 28,5 prosents oppslutning.

Les også: – Det svenske demokratiet er truet

Alliansen størst

Hadde det vært valg i dag ville Ulf Kristersson blitt ny statsminister i Sverige. Den nye lederen av Moderaterna har hevet norske Høyres søsterparti fra krisemålinger i fjor høst, til en stabil oppslutning på over 22 prosent på flere målinger i april.

Ulf Kristersson

Moderaternas leder Ulf Kristersson kan bli ny statsminister i Sverige etter valget 9. september.

Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix

Det gjør Kristersson til den naturlige statsministerkandidaten på borgerlig side der alliansen fortsatt består, selv om samarbeidet har knaket i sammenføyningene.

Nylig gikk det sosialliberale Centerpartiet ut og støttet regjeringens forslag om å gi enslige unge asylsøkere en ny sjanse til å få oppholdstillatelse for å kunne gjennomføre videregående skole. Kristersson reagerte sterkt, og skrev på Facebook at han aldri ville danne en regjering som ikke kunne føre en ansvarlig innvandringspolitikk.

Noen dager senere dempet Centerpartiets leder Annie Lööf konfliktnivået betraktelig, og slo fast at Alliansen har det bra. De fire borgerlige partiene planlegger flere felles arrangementer frem mot valget, og vil også presentere felles politikk, sa Lööf til Dagens Nyheter.

Les også: Det konservative Sveriges nye håp

Små marginer

Omdreiningene kommer fort i svensk politikk, og Alliansens ledelse på meningsmålingene er foreløpig beskjeden.

Situasjonen er derfor ikke helsvart for statsminister Stefan Löfven, men han må sikre partiet eierskap til valgkampens viktigste saken mener flere svenske kommentatorer.

Foreløpig er det kriminalitetsbekjempelse og integrering som har dominert det svenske ordskiftet. De sakene har vært eid av henholdsvis Moderaterna og Sverigedemokraterna.

Svenskene går til valg 9 september.

Annie Lööf

Centerpartiets leder Annie Lööf mener den borgerlige Alliansen har det bra.

Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt