Hopp til innhold
Urix forklarer

Det konservative Sveriges nye håp

Etter en knapp måned som partileder har Ulf Kristersson fått fart på oppslutningen for det kriserammede partiet Moderaterna. Nå vil han dytte Stefan Löfven ut av statsministerstolen, og han skal klare det uten hjelp fra Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson

KRAFTIG FREM: På kort tid har Ulf Kristersson snudd en dårlig utvikling for Moderaterna

Foto: JANERIK HENRIKSSON / AFP

Slipsknuten er stram, dressen er blå og håret er gredd glatt bakover. På nesen sitter et par sorte runde briller. Ulf Kristersson er klar for sin første partilederdebatt på svensk TV. Det er bare gått en snau uke siden han tok over som leder av Moderaterna, norske Høyres søsterparti i Sverige.

Han er bemerkelsesverdig rolig denne kvelden i starten av oktober. Etter debatten skal flere svenske medier utrope han til kveldens vinner. Han briljerer ikke, men snubler heller aldri. Og han benytter sjansen til å gå rett i strupen på statsminister Stefan Löfven. Sverigedemokraternas leder Jimmi Åkesson lar han være i fred. Ikke uten grunn, skal det vise seg senere.

Kraftig frem på meningsmålingene

Tre uker senere ser Ulf Kristersson ut som en redningsmann. Som nyslått partileder har han på kort tid snudd en fryktelig utvikling for Moderaterna. På Ipsos måling for Dagens Nyheter i oktober får partiet en oppslutning på 22 prosent, og er igjen Sveriges nest største parti bak Socialdemokraterna. I september var oppslutningen nede på 16 prosent. Opinionsløftet er det største for en nyvalgt Moderaterna-leder på 50 år.

Også SVTs oktobermåling gjort av Novus bekrefter bildet av et parti i fremgang. Her øker Moderaterna med 4,4 prosentpoeng og får en oppslutning på 20,6 prosent.

Hva er Kristerssons hemmelighet? Trolig bare at han representerer noe annet enn sin forgjenger Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra mistet støtten i partiet etter en rekke dårlige meningsmålinger. 25. august i år gikk hun av som partileder.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Et parti i krise

Også Anna Kinberg Batra opplevde fremgang på meningsmålingene da hun tok over som partileder etter Fredrik Reinfeldt i januar 2015. Partiet hadde nylig tapt et valg, men Stefan Löfven ledet det som ble sett på som en svak regjering. Fremtidsutsiktene var gode for Batra, som ønsket å bli Sveriges første kvinnelig statsminister.

To år senere var situasjonen snudd på hodet. Sverige hadde vært gjennom en flyktningkrise som presset Stefan Löfven til å innføre en streng asyl- og innvandringspolitikk. Velgerne ga ham honnør for jobben i form av gode meningsmålinger.

Også Sverigedemokraterna, som nå kunne si at deres politikk var rett medisin, ble premiert med høy oppslutning. For Moderaterna var det derimot krise. En fjerdedel av velgerne var borte. De brydde seg ikke lenger om partiets politiske forslag.

Åpner døren for Jimmie

Anna Kinberg Batra måtte gjøre noe for å snu utviklingen. Valget hun tok skulle bli skjebnesvangert.

Batra hentet nemlig Sverigedemokraterna inn fra den politiske kulden, og åpnet for et samarbeid med det innvandringskritiske partiet. Det slo ned som en politisk bombe i Sverige.

Batras mål var åpenbart å lokke til seg velgere, men også å skape grunnlag for en styringsdyktig koalisjon på borgerlig side. I stedet skjedde det stikk motsatte; partiet raste ytterligere på meningsmålingene, og de andre partiene tok avstand fra Batras invitt.

Innad i partiet falt tilliten til Batra som en stein. Hun klamret seg til makten gjennom sommeren, men så var det slutt. 25 august gikk Anna Kinberg Batra av som partileder.

Les også: Leiaren for Moderaterna går av

Les også: Opprør mot svensk opposisjonsleiar

Jimmie Åkesson fra talerstolen

Anna Kinberg Batra åpnet for politiske samtaler med Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Det skapte uro innad i partiet, og var med på å felle henne som partileder.

Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Kristerssons mulighet

Ulf Kristersson tok over som partileder 1. oktober, og har åpenbart funnet en suksessformel for partiets budskap. Han snakker om innvandring og integrering, lover tiggerforbud og strengere asylregler.

Og han lover å felle Stefan Löfvens regjering umiddelbart hvis Löfven havner i mindretall etter valget neste høst.

– Han fremstår trygg og bekvem i rampelyset, og gir tydelige beskjeder om partiets politikk, sier statsviter Jenny Madestam til avisen Dagens Nyheter.

En av de tydeligste beskjedene har gått til Sverigedemokraterna.

Les også: Håper på tiggeforbud i Sverige i 2018

Sender Sverigedemokraterna på dør

For etter bare en knapp måned på toppen av partiet setter Kristersson en strek over sin forgjengers flørt med Sverigedemokraterna. Den nye partilederen er svært tydelig; han vil ikke innta statsministerkontoret ved hjelp av Jimmie Åkesson.

– Jeg har ingen planer om å føre samtaler, forhandle eller kompromisse med Sverigedemokraterna, sier Ulf Kristersson i et intervju med Dagens Nyheter.

Kristerssons åpenbare mål er å restaurere den borgerlige alliansen, som har slitt med samarbeidet de siste årene. Med en oppslutning på godt over 20 prosent for Moderaterna er det liten tvil om hvem som skal være alliansen frontfigur.

Først i september neste år får vi svaret på om Ulf Kristersson kan ta makten fra Stefan Löfven. Men en ting virker sikkert allerede nå; Löfven vil ikke vinne på walkover.

Ulf Kristersson

Ulf Kristersson takker for støtten etter å ha blitt valgt til ny partileder for Moderaterna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt