Hopp til innhold

Svenske oljetopper anklages for å ha støttet væpnede grupper i Sudan

Regjeringen i Sverige mener toppene i Lundin Petroleum bør tiltales for brudd på folkeretten. Årsaken er at selskapet skal ha gitt økonomisk støtte til væpnede grupper under borgerkrigen i Sudan, for å drive folk ut av områder som i dag tilhører Sør-Sudan, der selskapet ønsket å ha virksomhet.

Sudan

Sør-sudanere i Kenya demonstrerer i Nairobi 11. oktober, med krav om at regjeringen i Kenya sørger for at de involverte i krigen i hjemlandet får sine eiendeler og konti frosset.

Foto: SIMON MAINA / AFP

Lundin Petroleum bør tiltales for brudd på folkeretten i forbindelse med oljeselskapets virksomhet i Sudan, mener svenske påtalemyndigheter.

Nå har de fått grønt lys fra regjeringen.

Oljeselskapet anklages for å ha forverret situasjonen i det borgerkrigsherjede landet med sin tilstedeværelse i årene mellom 1997 og 2003.

Morgan Johansson

ALVORLIG: Justisminister i Sverige, Morgan Johansson, mener det er en alvorlig mistanke om forbrytelser.

Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

I januar i år ble det gjennomført razzia mot Lundins lokaler i Sverige og Sveits, men om og når det blir tatt ut tiltale, er fortsatt uklart.

– Vi finner det uakseptabelt at justisdepartementet har godkjent denne søknaden fra påtalemyndigheten, sier Robert Eriksson, presseansvarlig for Lundin Petroleum til SVT.

Lundin Petroleum mener at de burde ha ventet til etterforskningen var helt ferdig, før de tok stilling til om saken skal kunne gå for retten i Sverige.

Skal ha ønsket tilgang til områder i Sør-Sudan

Lundin Petroleum skal ifølge påtalemyndigheten blant annet ha latt regjeringsstyrkene få benytte seg av infrastruktur som de hadde bygget, til angrep som rammet sivilbefolkningen i stor skala, skriver SVT.

– På bakgrunn av forbrytelsens alvor, så mener jeg at rettferdigheten må skje fyllest, sier justisminister Morgan Johansson.

Carl Bildt

Tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt satt i styret til Lundin Petroleum i årene fra 2000 til 2006, og er tidligere blitt avhørt som vitne i saken. Hva tiltalen vil innebære for ham er fortsatt uklart. 

Foto: Sören Andersson / TT, Sören Andersson / NTB scanpix

At Lundin Petroleum skal ha gitt økonomisk støtte til væpnede grupper under borgerkrigen i Sudan, for å drive folk ut av områder der selskapet ønsket å ha virksomhet, er svært alvorlig påpeker justisministeren. De omtalte områdene tilhører i dag Sør-Sudan.

Brudd på folkeretten kan føre til livstidsdom i Sverige.

– Her er det snakk om alvorlig mistanke om forbrytelser, og det fins også en klar tilknytning til Sverige, sier Morgan Johansson.

Sudan barnesoldat

Situasjonen i Sør-Sudan har gått fra vondt til verre etter at landet ble selvstendig i 2011. Dette bildet er tatt i Yambio i februar i år, av en barnesoldat som nettopp var sluppet fri.

Foto: STEFANIE GLINSKI / AFP

Anklages for folkerettsbrudd

Etterforskningen begynte i 2010 og er nå i siste fase av saksbehandlingen, opplyser aktor Henrik Attorp til svensk presse. Han mener det nå foreligger tilstrekkelig bevis, men tiltalen er foreløpig altså ikke ferdig.

Lundins styreleder Ian Lundin og administrerende direktør Alex Schneiter kan dermed havne i tiltaleboksen, anklaget for folkerettsbrudd i Sudan i årene mellom 1997 og 2003.

Carl Bildt satt i styret til Lundin Petroleum i årene fra 2000 til 2006, og er tidligere blitt avhørt som vitne i saken. Hva tiltalen vil innebære for ham er fortsatt uklart.

Riksadvokaten i Sverige må ha regjeringens tillatelse for å kunne ta ut tiltale i saker der forbrytelser er begått av utenlandske statsborgere utenfor Sveriges grenser, og i denne saken er en av de anklagede sveitsisk statsborger.

Sør-Sudan

Sør-sudanere på flukt i Malakal. Den 22 år lange borgerkrigen endte med en fredsavtale mellom Sudan og Sør-Sudan i 2005, men siden har volden igjen blusset opp og drevet flere hundre tusen på flukt.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Den 22 år lange borgerkrigen endte med en fredsavtale mellom Sudan og Sør-Sudan i 2005.

Sør-Sudan ble en selvstendig nasjon 9. juli 2011, men rivaliseringen mellom president Salva Kiir og visepresident Riek Machar eksploderte i 2013 i voldelig konflikt.

FN har gjentatte ganger advart mot faren for et folkemord i Sør-Sudan.

Rundt 12.000 mennesker skal ha blitt drept og 160.000 drevet ble tvunget på flukt i disse områdene, ifølge en rapport som dannet grunnlag for den svenske etterforskningen som startet for åtte år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt