NRK Meny
Normal

Svenske forsvaret beklager feilinformasjon

Jakten på en mulig ubåt i Stockholm fortsetter i dag for fullt, opplyser det svenske forsvaret som samtidig legger seg flate og beklager at de har feilinformert tidligere.

Mulig ubåt utenfor Stockholm (uthevet med mørknet)

En av observasjonene som førte til militæroperasjonen i Stockholms skjærgård.

Foto: privat / Försvarsmakten

Et antall båter og personell er involvert idet militæroperasjonen går inn i dag fem, opplyser pressevakt Johan Lundgren.

Som tidligere er det svenske forsvaret svært tilbakeholden med detaljer rundt det som beskrives som «en pågående etterretningsoperasjon».

En ny beslutning om hvor lenge operasjonen skal fortsette, ventes å bli tatt senere i dag.

– Det dreier seg om hvorvidt, og i så fall i hvilket omfang, den skal fortsette, sier Lundgren.

Les: – Tror ikke det er noen ubåt
Les: – Det var helt klart en ubåt

Feilinformerte

I går kveld kunne SVT avlsøre at det svenske forsvaret bevist feilinformerte om hvor bildet av den mulige undervannsfarkosten var tatt.

Forsvaret hadde markert plassen med en rød ring like ved Jungfrufjärden like utenfor Stockholm. Det viste seg ikke å stemme.

– Med fasit i hånd burde vi vært tydeligere, sier kontreadmiral Anders Grenstad i det svenske forsvaret og på sine hjemmesider beklager de at posisjonsanvisningen ikke var presis.

– Vi mente ikke å villede, men å gi nok informasjon, samtidig som vi ikke ønsker å gi for mye, sier Grenstad til Svenska Dagbladet.

Forsvarssjefen til Riksdagen

Ved lunsjtider skal forsvarssjef Sverker Göranson informere Riksdagens forsvarskomité og svare på spørsmål om søket som har pågått i Stockholms skjærgård siden fredag.

– Han er klar til å møte pressen når han går derfra, sier pressevakten.

Aksjonen ble igangsatt på grunn av opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området, og siden har spekulasjonene om at det kan dreie seg om en russisk farkost, økt i omfang.

På spørsmål om innsatsen har gitt noen resultater i løpet av natten, svarer Lundgren:

– Vi går ikke ut og sier hva den har resultert i slik som situasjonen er. Det omfattes av operativ diskresjon, sier pressevakten.

Flyforbud og stengt farvann

Lundgren sier han ikke vet nøyaktig hvor letingen pågår tirsdag.

– Det siste jeg hørte, var at man var rundt Nåttarö, sier han.

Nåttarö ligger i Haninge kommune i den sørlige delen av Stockholms skjærgård.

Svenskene fikk heller ikke mandag vite hva som har skjult seg i skjærgården deres de siste dagene. Flyforbud og stengt farvann var ikke nok til å gi resultater i jakten på en mulig fremmed ubåt.

Mandag kveld ble den midlertidige sperringen opphevet, men flyforbudet for lavtflyging gjelder fortsatt.

Les: Innfører flyrestriksjoner utenfor Stockholm

– Ikke ubåtjakt

Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven diskuterte den pågående leteoperasjonen med sin finske kollega Aleksander Stubb da de møttes i Helsingfors mandag.

Löfven understreket flere ganger at det ikke var snakk om en ubåtjakt.

– Det pågår en etterretningsoperasjon. Forsvaret har tre observasjoner, og vi må finne ut hva det er. Det er hva vi vet så langt. Vi må finne ut hva det er først før vi kan gå videre, sa Löfven på pressekonferansen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt