NRK Meny
Normal

Svensk sikkerhetspoliti: Har informasjon om en konkret terrortrussel

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo har hevet trusselnivået i Sverige og jakter en konkret mann.

Svenske sikkerhetsmyndigheter opplyser på en pressekonferanse hvordan terrornivået i Sverige er økt

HEVER TRUSSELNIVÅET: Mats Sandberg (t.v.), sjef for Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), Anders Thornberg, sjef for Säpo, og Mats Löfving, sjef for politiets Nationella operativa enhet, opplyste på en pressekonferanse onsdag om bakgrunnen for at de har hevet trusselnivået i Sverige til nest høyeste nivå.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

– Sikkerhetspolitiet har mottatt konkret informasjon om en konkret trussel, og vi har startet etterforskning som gjelder forberedelser til terrorangrep. En mann er ettersøkt. Det letes intensivt etter ham, og han skal pågripes, sier Säpo-sjef Anders Thornberg, ifølge SVT.

– Det er foreløpig ingen kobling til terrorangrepene i Frankrike, sier han, men legger til at enkeltpersoner i Sverige kan bli inspirert av angrepene i den franske hovedstaden.

Thornberg vil ikke kommentere om det er flere personer som er aktuelle i etterforskningen.

Tidligere i ettermiddag ble det klart at Säpo hever trusselnivået i Sverige til nest høyeste nivå, fra tre til fire.

– Jakter irakisk mann

I en pressemelding begrunner Thornberg det blant annet med at Säpo har mottatt konkret informasjon som har gjort at de «må handle innenfor rammene av vårt kontraterrorarbeid».

I pressemeldingen heter det også at «Sverige har et stort antall personer som har returnert etter å ha deltatt i kamper i Syria og Irak».

Ifølge den svenske avisen Expressen ble trusselnivået hevet som følge av at en irakisk mann, som skal ha fått krigstrening i Syria, kom til Sverige i dag med den hensikten å utføre et terrorangrep. Expressen siterer nyhetsbyrået Six.

Six skriver at mannen ifølge nyhetsbyråets opplysninger er irakisk statsborger, og at det er uklart om han også har svensk statsborgerskap.

Foreløpig er det ikke kjent hva eller hvem som eventuelt er målet for den konkrete terrortrusselen, eller når angrepet skulle gjennomføres.

Säpo-sjefen: – Sverige vurderes som et legitimt mål

Ifølge Säpo har risikoen for angrep utført av islamistiske terrorister, særlig personer tilknyttet terrorgruppen IS, økt i Sverige.

– Sverige vurderes nå å være et legitimt mål for slike aktører. De har både kapasiteten og viljen til å gjennomføre angrep i Sverige, sier Thornberg.

Forrige gang Säpo høynet trusselnivået til fire, var for fem år siden i forbindelse med trusselen mot kunstneren Lars Vilks.

I Norge har PST denne uken besluttet å heve beredskapen og iverksette deler av det norske terrorplanverket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt