Hopp til innhold

Tror drapet på Olof Palme blir oppklart før sommeren

Etterforskningsleder Krister Petersson håper at påtalemyndigheten snart kan ta ut tiltale for drapet på Sveriges statsminister i 1986. Velger man ikke å reise tiltale, blir trolig etterforskningen av drapet lagt bort for godt.

Sjefanklager Krister Petersson sier til SVT at han har håp om at han snart kan ta ut tiltale for drapet og fortelle hva som skjedde da Sveriges statsminister Olof Palme ble drept.

Etterforskningsleder Krister Petersson sier til SVT at han har håp om at påtalemyndigheten snart kan ta ut tiltale for drapet.

– Jeg er positiv til å kunne presentere hva som hendte i forbindelse med drapet og hvem som er ansvarlig for det, sier Krister Petersson til TV-programmet «Veckans brott» i SVT tirsdag kveld.

I løpet av fem måneder skal påtalemyndigheten legge fram sin konklusjon i det som har vært Sveriges lengste og mest omfattende drapsetterforskning.

Olof Palme

Sveriges statsminister Olof Palme ble drept 28. februar 1986 i Stockholm.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / AFP

– Jeg er optimistisk. Vi har arbeidet hardt. Vi har spor vi tror mye på, sier etterforskningsleder Petersson i programmet.

Han overtok ledelsen av etterforskningsgruppa i 2017 og sier at han hele tiden har hatt tro på en løsning på drapsgåten.

Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stoclholm.

Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm.

Foto: - / Afp

Ulike spor

Etterforskerne har opp gjennom årene lansert en rekke ulike spor og gjerningspersoner, men bare en gang har det resultert i tiltale.

Christer Pettersson

I 1989 ble Christer Pettersson først dømt for drapet på Palme, men i ankesaken senere på året ble han frikjent. Nåværende etterforskningsleder har et likelydende navn, men skriver det annerledes, nemlig Krister Petersson

Foto: Ap

Christer Pettersson ble først dømt for drapet, men deretter frikjent. Han døde i 2004. Pettersson ble identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, som var sammen med sin mann drapskvelden. Selv nektet Pettersson for å ha begått drapet.

Aftonbladet skriver at mistanken nå er rettet mot en person som er død. Avisa har kilder som opplyser at det er en mann som har vært i etterforskernes søkelys, men at det ikke Christer Pettersson.

Etterforskningsleder Krister Petersson vil ikke svare på om de har peilet seg inn på en konkret gjerningsmann.

– Det kommer jeg ikke til å si, men den tolkningen er fri, sier han i SVTs program.

Dersom vedkommende ikke lenger lever og kan stilles for retten, vil etterforskningen bli avsluttet, bekrefter han.

Vil du ha nyhetsbrev fra Urix – klikk her

Stefan Löfven och Lisbet Palme deltar vid ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm i samband med 30-årsdagen av mordet på förre statsminister Olof Palme.

Lisbet Palme og statsminister Stefan Löfven under en markering på Kulturhuset i Stockholm i 2016 på 30-årsdagen for Olof Palmes død.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kan pakke sammen

Den såkalte Palmegruppen består nå bare av Petersson og fire etterforskere fra det svenske politiets nasjonale operative avdeling. Innen sommeren kan de komme til å pakke sammen.

– Det kan jo hende at vi da har kommet så langt man kan håpe på, og at ytterligere etterforskning ikke vil gi noe. Det er jo en mulighet, men jeg vil ikke foregripe hva vi kommer til å legge fram i løpet av første halvår, sier han.

NRKs omtale av drapet på Palme da 30-årsdagen ble markert

SISTE NYTT

Siste nytt