Svart røyk fra reaktor 3 ved Fukushima Daiichi

Det kommer svart røyk ut av reaktor tre i kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan, og arbeidere er trukket ut.

Grå røyk frå reaktor tre ved Fukushima

Det er igjen problemer ved kjernekraftverket i Fukushima. I dag måtte arbeiderne evakueres på grunn av kraftig stråling.

Foto: Ap

Det sier operatørselskapet TEPCO, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere onsdag opplyste japanske atomsikkerhetsmyndigheter at arbeidere ved kraftverket måtte trekke seg tilbake fra reaktor 2 grunnet kraftig stråling.

Mannskapene på stedet har også tidligere vært nødt til å ta pauser på grunn av høye strålingsnivåer.

– Fortsatt ikke kontroll

Nils Bøhmer

– Dette er nok et tegn på at situasjonen ved kjernekraftverket ikke er under kontroll, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona.

Foto: Bellona

– Svart røyk fra reaktor tre tyder på brann der. Dette er nok et tegn på at situasjonen ved kjernekraftverket ikke er under kontroll, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona til NRK.

– Det overrasker meg hvis det er problemer i reaktor to igjen. Jeg har tidligere fått inntrykk av at situasjonen var noenlunde under kontroll der, legger Bøhmer til.

Etter en delvis forbedring i situasjonen ved kraftverket de siste dagene, er situasjonen fortsatt uavklart.

Vil ikke utvide evakueringssone

I reaktor 1 steg temperaturen til nesten 400 grader onsdag, men ifølge myndighetene utgjorde ikke den sterke varmen noen umiddelbar fare.

Myndighetene sier at det ikke er behov for å utvide evakueringssonen rundt kjernekraftverket, som nå er på 20 kilometer.

Teknikere ved kraftverket klarte mandag å gjenopprette strømtilførselen til alle de seks reaktorene.

Med det steg håpet om å få kjølesystemene ved kjernekraftverket i gang igjen, slik at Japan kunne unngå en atomkatastrofe.

Radioaktivt jod i drikkevann

Japanerne merker allerede konsekvensene av atomulykken etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars.

Det er påvist radioaktivt jod i drikkevannet i Tokyo. Strålingsnivået er høyere enn det som regnes som trygt for spedbarn.

Myndighetene ber innbyggerne i byen om ikke å la små barn drikke vann fra springen. Vannet bør heller ikke brukes i morsmelkerstatninger.

I en av vannprøvene er det målt 210 becquerel per kilo. Grensen for hva som anses for å være trygt for spedbarn, er 100 becquerel per kilo.

Frykten for en større atomulykke har ført til at 25 land har stengt sine ambassader i Tokyo til nå.

SISTE NYTT

Siste nytt