Studie viser at ebolaviruset kan overleve lenge

En studie tyder på at ebolasmitte kan overleve opptil ni måneder i sædceller, mye lenger enn tidligere antatt.

Skilt mot ebola

I Sierra Leone driver myndighetene en kampanje mot stigmatisering av overlevende etter ebola. De nye funnene kan gjøre at folk blir mer engstelige over å være i kontakt med overlevende.

Foto: Sunday Alamba / Ap

De foreløpige resultatene viser at menn dermed kan være smittebærere lenge etter at de er blitt friske, viser en langsiktig studie som er publisert i det anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine.

– Disse resultatene kommer på et svært viktig tidspunkt. og minner oss om at selv om smittetallene fortsetter å synke raskt, sliter de overlevende og deres familier fortsatt med virkningene av sykdommen, sier Bruce Aylward som er spesialrepresentant med ansvar for ebola i Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Studien er nok et bevis på at de overlevende fortsatt trenger betydelig støtte i seks til tolv måneder for å møte disse utfordringene og sikre at partnerne deres ikke eksponeres for viruset.

Over 11.000 døde

Siden 2013 har sykdommen kostet flere enn 11.000 mennesker livet i Vest-Afrika. Det er det dødeligste utbruddet siden viruset ble identifisert i 1976.

I mars publiserte forskere en studie om et tilfelle der en kvinne var smittet gjennom seksuell omgang et halvt år etter at partneren hennes ble smittet.

– Før det var den lengste perioden som hadde gått mellom smitte og isolering av viruset fra sæd 82 dager, sier ebolaekspert Armand Sprecher i Leger Uten Grenser.

Kritisk for sykepleier

Pauline Cafferkey

Pauline Cafferkey kjemper for livet på et sykehus i London.

Foto: Lisa Ferguson/Scotland on Sunday / Ap

Onsdag ble det kjent at tilstanden er kritisk for den britiske sykepleieren Pauline Cafferkey.

39-år gamle Cafferkey ble smittet av ebola i desember i fjor. Etter nesten en måned i isolasjon ble hun friskmeldt i januar.

I forrige uke blusset imidlertid sykdommen opp igjen etter at viruset har overlevd i kroppen hennes og hun ble innlagt på Royal Free Hospital i London.

– Vi må dessverre meddele at Pauline Cafferkeys tilstand har blitt verre og nå er kritisk. Pauline blir behandlet for ebola i en høyisolasjonsavdeling ved Royal Free Hospital, heter det i en uttalelse fra sykehuset.

Legene tror ikke at Cafferkey kan ha smittet andre med viruset.

SISTE NYTT

Siste nytt