Hopp til innhold

Kritisk for britisk sykepleier etter ebola-tilbakefall

Tilstanden til ebola-syke Pauline Cafferkey (39) er svært kritisk. Etter å ha vært erklært frisk i ti måneder, har hun nå fått et tilbakefall.

Pauline Cafferkey

TILBAKEFALL: Her smiler Pauline Cafferkey. Bildet er tatt 24. januar, dagen hun ble erklært frisk og slapp ut fra isolasjon.

Foto: Lisa Ferguson / Ap

Pauline Cafferkey ble i slutten av 2014 smittet av ebola mens hun jobbet med for Redd Barna i Sierra Leone i Vest-Afrika. Hun lå kritisk syk på isolasjon i tre uker i januar, før hun fikk dra hjem.

Fredag ble det kjent at Cafferkey igjen var lagt inn på sykehus. Viruset hadde blusset opp igjen.

Onsdag ettermiddag skriver sykehuset Royal Free i London at tilstanden hennes har forverret seg og nå er kritisk, melder avisen The Guardian.

Hun ble fløyet fra hjembyen Glasgow i Skottland til London for å bli behandlet under streng isolasjon. Royal Free er det sykehuset i Storbritannia som er best trent på å behandle ebola.

Tilbakefallet sjokkerer eksperter

Nyheten har sjokkert medisinske eksperter, skriver flere britiske aviser.

Det er kjent at viruset kan ligge igjen i kroppen etter at en pasient har blitt frisk, men det har aldri før vært kjent at det dødelige viruset har blitt utløst måneder etter første sykdomstilfelle.

Spor fra viruset kan ligge igjen i øyne, spinalvæske, hjerne og sæd hos tidligere ebola-syke, skriver The Guardian. Det er mest sannsynlig at rester av viruset har ligget i øyet til sykepleieren, skriver Sky News.

Det skal ha vært kjent at rester av viruset var igjen i kroppen til Cafferkey, men legene trodde ikke det ville få konsekvenser, skriver The Telegraph.

– Jeg kjenner ikke til at ebola har ført til livstruende komplikasjoner etter at pasienten først har blitt frisk, og spesielt ikke etter så mange måneder, sier professor i molekylærbiologi Jonathan Ball ved universitetet Nottingham til The Guardian.

Det kan ha vært tilfeller av tilbakefall i Vest-Afrika som ikke er offentlig kjent.

Tror ikke hun har smittet andre

58 personer som har vært i direkte kontakt med Cafferkey blir nå overvåket, men The Guardian skriver at eksperter de har snakket med mener dette er et sikkerhetstiltak for å berolige publikum. Ekspertene mener det er lite sannsynlig at hun er smittsom.

Ebola-sykdommen hun har nå skal være annerledes enn førstegangs ebola-smitte.

Det har heller ikke blitt rettet kritikk mot det britiske helsevesenet for å ha løpt en for stor risiko ved å la henne slippe ut av isolasjon i januar.

– Det er usannsynlig at noe som helst kunne blitt gjort for å forhindre dette tilbakefallet, sier Nathalie MacDermott, klinisk stipendiat ved Imperial College i London.

I Norge har vi kun hatt ett tilfelle av ebola. Silje Lehne Michalsen (30) ble også smittet i Sierra Leone. Hun ble erklært frisk mandag 20. oktober 2014.

SISTE NYTT

Siste nytt