Hopp til innhold

Mørklagt mens politikerne krangler

Krangel mellom de palestinske rivalene Hamas og Fatah fører til strøm-krise i Gaza. Folk er uten strøm i store deler av døgnet fordi Hamas og Fatah krangler om hvem som skal betale regningen.

Gaza by

Gaza by er mørklagt de fleste kvelder på grunn av strømmangelen. Kun seks timer i døgnet har Gaza-beboerne strøm.

Foto: ADEL HANA / AP

Sidsel Wold
Foto: NRK

Lyden av generatorer høres overalt i Gaza om dagen. Uten generatorer stopper butikker, hoteller, kafeer og sykehus.

- Folk i Gaza får bare strøm seks timer i døgnet, sier Rafiq Maliha, en av sjefene ved Gaza Power Generating Company, som skal forsyne Gaza med strøm.

- Og man vet ikke når man får strøm, det kan like godt være midt på natten, sier Maliha til NRK.

Noe av strømmen i Gaza, kommer fra Israel og noe fra Egypt. Men man er også helt avhengig av Gazas eget kraftverk, drevet av Gaza Power Generating Company (GPGC).

Krangler om penger

Strømløst i Gaza

De fleste i Gaza er vant til å klare seg med lite strøm og lys på kveldstid.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Men om det skal forsyne folk med elektrisitet, må noen betale regningen for drivstoffet som holder liv i kraftverket.

- Vi får ikke nok drivstoff fordi ingen betaler regningen, forklarer Maliha.

Lenge betalte EU. Så overtok selvstyreregjering på Vestbredden ansvaret.

Regjeringen, som ble satt inn etter bruddet mellom Fatah og Hamas i 2007, har den arvet striden og rivaliseringen mellom Fatah og Hamas.

Statsminister Salam Fayyad representerer partiet Den tredje vei, og flere av regjeringsmedlemmene er uavhengige eller representerer mindre partier. Likevel kommer man seg ikke forbi konflikten Vestbredden, hvor regjeringen sitter, og Gaza, hvor Hamas har makten.

- Ramallah-regjeringen betaler bare for drivstoff i inntil to dager, og det er uholdbart, sier en Hamas-representant fra Gaza til NRK.

Hamas legger skylden på Fayyad-regjeringen for strømmangelen, og for å straffe Gaza-palestinerne kollektivt ved å ta fra dem strømmen under ramadan.

Kraftverk i Gaza

Kraftverket i Gaza forsyner befolkningen med strøm - når det ikke står stille.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

En talsmann for Ramallah-regjeringen skylder derimot på Gaza-kraftverket fordi det ikke har innkrevet strømavgift fra kundene, og mener det er grunnen til at ikke regningene betales.

- Vi betaler opp mot 95 prosent av drivstoffet og kan ikke gjøre mer, sier Ghassan Khatib, talsmann for regjeringen og politiker for det sosialistiske Palestinian Peoples Party.

Og der står saken.

Det bedrer heller ikke situasjonen for befolkningen at Israel siden februar 2008 gradvis har redusert sin levering av kraft til Gazastripen og under sin blokade jevnlig nektet å slippe over tankbiler med drivstoff gjennom grensepasseringen - i håpet om å svekke Hamas.

Ingenting fungerer

Fordi politikerne krangler, får ikke de hardt prøvede Gaza-palestinerne nok strøm.

Uten strøm får ikke folk nok vann, fordi pumpene ikke fungerer. Sykehusene varsler om krise. Verken kjøleskap, frysebokser eller vifter fungerer i sommerheten.

Fristende er det heller ikke å avkjøle seg i havet siden kloakken går rett ut urenset, fordi kloakkrenseriet ikke fungerer.

Kraftverksjefen tør ikke kritisere verken Fatah, Fayyad eller Hamas av frykt for trøbbel. Men han advarer mot generatorene.

Generatorer i Gaza

Butikkeiere har en fordel av strømkrangelen, de selger smågeneratorer i all mass.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

- De eksploderer ofte og tar livet av folk, sier Rafiq Maliha.

Rundt 100 palestinere har mistet livet på grunn av generatorer som har eksplodert.

Likevel har også sjefen for Gaza Power Generating Company selv kjøpt to generatorer selv - ellers får han ikke nok strøm.

SISTE NYTT

Siste nytt