NRK Meny
Normal

Varsler ny Gaza-konvoi

Over 9000 skal ha tilbudt seg å være med på en ny aksjon.

Pressekonferanse om Gaza-konvoi

Arrangørene bak «Ship to Gaza» er denne uka samla i Stockholm for å planlegge en ny aksjon. Fra venstre: Dror Feiler, Vangelis Pissias, Huwaida Arraf og Mattias Gardell.

Foto: Fredrik Persson / AP

Innen utgangen av året vil trolig en ny konvoi med hjelpesendinger forsøke å nå fram til Gazastripen. Antall fartøyer i konvoien kan bli dobbelt så høyt som under aksjonen i mai, da seks båter deltok.

Det varslet arrangørene bak den forrige aksjonen på en pressekonferanse i Stockholm i dag.

Ni drept

En konvoi på seks båter forsøkte i mai å nå Gazastripen med hjelpesendinger, men nådde aldri fram.

Soldater fra den israelske marinejegerkommandoen bordet skipet «Mavi Marmara» i internasjonalt farvann, og én amerikansk statsborger og åtte tyrkiske statsborgere ble drept i sammenstøtet som fulgte.

Om bord på skipet var også tre norske aktivister og den svenske forfatteren Henning Mankell.

Les også: Mankells manus på avveier i Israel | Mankells koffert full av dameklær

Bordingen vakte sterke internasjonale reaksjoner. Israel hevdet at soldatene hadde handlet i nødverge, og at aktivistene angrep først.

Planlegging

Representanter for de ulike organisasjonene som gjennomførte aksjonen «Ship to Gaza» var onsdag samlet i Stockholm for å planlegge neste aksjon.

På en pressekonferanse opplyste talsmann for den svenske delen, Mattias Gardell, at en ny konvoi blir sendt av gårde innen årsskiftet hvis Israel ikke hever blokaden av Gazastripen.

– Slik det ser ut nå kommer det matvarer inn. Men når det gjelder bygningsmaterialer og infrastruktur skjer det ingenting. Dessuten må mennesker kunne bevege seg fritt, sier Gardell.

Forsvarsmetoder

Under neste aksjon vil arrangørene også forsøke å ha bedre forsvarsmetoder. Våpen skal ikke med i båtene, men muligens blir det flere passasjerer slik at det de kan danne menneskelige murer i tilfelle israelske soldater forsøker å borde båtene.

Over 9000 mennesker skal ha henvendt seg til arrangørene og tilbudt seg å være med på en ny aksjon. Noen har også tilbudt seg å låne ut båtene sine.

Fartøyene som deltok på aksjonen i mai, ligger fortsatt i israelske havner. Flere personer reiser om kort tid til Israel for å hente båtene.

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

VIDEO: Ni mennesker ble drept da israelske styrker bordet skipet «Mavi Marmara».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt