Hopp til innhold

Folk på Gazastripen er lei Hamas

Palestinerne på Gazastripen er slitne av isolasjonen, men også grundig lei av Hamas som ikke har noen løsninger å tilby dem.

Gaza by

Plakaten bak den unge motorsyklisten og sikkerhetsvakten for Hamas advarer informanter om å spionere til fordel for Israel.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Sidsel Wold
Foto: NRK

Under Hamas sitt styre på Gazastripen blir det mindre og mindre ytringsfrihet for palestinerne som bor der. Også hjelpeorganisasjoner er utsatt.

- Hamas stengte akkurat fem frivillige NGO-er, altså ikke-statlige hjelpeorganisasjoner, sier Amjad Shawwa i Gaza.

Han leder PNGO, nettverket til de palestinske frivillige organisasjonene. Shawwa er opprørt, ikke minst over timingen.

- NGO-ene ble stengt den dagen den humanitære flåten skulle komme til Gaza. Mens vi alle var opptatt av å forberede storinnrykket her, sier han til NRK.

Organisasjonene Hamas forlangte skulle slutte med virksomheten, var dem som hjelper blant andre kvinner og barn.

Ifølge Shawwa finnes det ikke noen rettslig grunn for å stenge disse.

- Det er ingen lovlig hjemmel for å forby virksomheten, sier han.

Hamas, som er strenge islamister, mener at tema som kvinners rettigheter eller opplysningskurs for kvinner er unødvendige greier, ja muligens skadelig.

Sikkerheten bedre, friheten dårligere

Hamas sin sikkerhetstyrke på Gazastripen
Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Etter at Hamas overtok makten over Gazastripen for tre år siden, etter en blodig maktkamp med rivalen Fatah, har sikkerheten blitt mye bedre på den smale kyststripen.

En trenger ikke lenger være redd for å havne midt i væpnede bandeoppgjør på åpen gate eller bli kidnappet. Hamas har kontroll over alle våpnene i Gaza, og ingen tør utfordre Hamas nå.

Men ytringsfriheten får stadig dårligere kår.

Demokratiet fungerte så lenge Hamas ble valgt. Men etter å ha befestet sin maktposisjon, er ikke bevegelsen som også er blitt et politisk parti, interessert i flere valg.

Målet til Hamas er å skape et nytt kalifat, det vil si en muslimsk storstat etter mønster av det islamske riket profeten Muhammed la grunnlaget for.

Og Hamas har svært god tid. Islam er viktigere for islamister enn palestinsk nasjonalisme. Det er en av flere grunner til at Hamas ikke er interessert i gjenforeningssamtaler med Fatah nå.

- Grip muligheten nå

Etter planen skulle Vestbredden avholde valg alene i sommer, uten Gaza, noe som for alvor ville bekrefte splittelsen mellom de to områdene. Men valget er utsatt på ubestemt tid.

Dermed sitter begge de palestinske regjeringene på overtid, i praksis uten legitimitet fordi de ikke lenger er valgt etter demokratiske spilleregler.

Splittelsen er den største ulykken for de okkuperte og slitne palestinerne.

Den kjente psykiateren Eyad Sarraj fra Gaza leder arbeidet med gjenforening mellom Fatah og Hamas. Men selv ikke en psykiater kommer noen vei med de bitre rivalene.

Amr Moussa fra Den arabiske liga og Ismail Haniyeh (Hamas)

Amr Moussa, som leder Den arabiske liga, forsøker å forene palestinerne. Her i møte med tidligere statsminister fra Hamas, Ismail Haniyeh.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Sarraj oppfordrer dem inderlig om å gripe muligheten som har oppstått,
nå som verden ikke lenger aksepterer Israels blokade og ulovlige kollektive straff av Gazastripen.

- Våre ledere må vise klokskap og slutte å være våre verste fiender. De burde heller utnytte øyeblikket til det beste, sier Eyad Sarraj.

Hamas mindre populær

- Vi kan ikke snakke om noe demokrati hverken her i Gaza eller på Vestbredden, sukker Amjad Shawwa.

Hamas boikottes av den vestlige verden, mens Fatah er inne i varmen og er Israels offisielle partner om det skulle komme til samtaler igjen.

Ifølge en meningsmåling utført sist helg av Palestinian Centre for Policy and Survey Research, ville 26 prosent av palestinerne stemt på Hamas hvis det var valg i dag, og hele 45 prosent på det sekulære Fatah-partiet.

Hamasdrevet fengsel på Gazastripen

Hamas har kontroll over også fengslene på Gazastripen. Her fra fredagsbønnen.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Denne stemmer overens med en undersøkelse fra den norske forskningsstiftelsen FAFO fra tidligere i juni. Der sier 19 prosent av palestinerne at de foretrekker og ville stemt på Hamas i dag, mens 38 ville stemt på Fatah.

Etter angrepet på den tyrkiske flåten tror 60 prosent av palestinerne at blokaden vil lettes på.

Den israelske regjeringen skal i dag fortsette sin diskusjon om hvordan blokaden kan lettes. Men det hjelper ikke palestinerne bare å få inn matvarer tunnelene allerede gir dem.

De tørster etter frihet, som å kunne få reise til Vestbredden og besøke slekt og venner, og å komme seg til en flyplass for å reise for å studere - eller bare for å puste.

Spørsmålet er om grensene åpnes for mennesker så lenge Hamas sitter med makten.

SISTE NYTT

Siste nytt