Hopp til innhold

Store demonstrasjoner og tåregass i Brasil

RIO DE JANEIRO (NRK): Tåregassen driver tungt i gatene i Brasils største by, São Paulo. Opprørspolitiet er i aksjon for å hindre sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av landets president.

ierAQrqn-gI

«Vi støtter demokratiet» står det på dette banneret som bæres av en gruppe demonstranter i Brasils største by São Paulo.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Tallet på koronadøde har passert 30.000, og økonomien er i fritt fall. Samtidig blir den politiske konflikten i Brasil stadig bitrere.

De siste dagene har Brasil opplevd voldelige demonstrasjoner i en rekke byer, for- og imot president Jair Bolsonaro.

Uroen og usikkerheten øker blant landets 212 millioner innbyggere, to og en halv måned etter at pandemien for alvor rammet landet.

Tre kriser

atxgozFRXn0

Voldelige demonstranter blir møtt med tåregass under protestene i Brasil nå i helgen.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Brasil er nå rammet av tre dype kriser: Spredningen av koronasmitte øker eksplosivt. Økonomien bryter sammen på grunn av de strenge tiltakene. Og det er en bitter politisk konflikt mellom landets president og hans motstandere.

Jair Bolsonaro har fått voldsom kritikk for sin håndtering av pandemien. Han har omtalt den som «fantasi» og «en liten influensa». Og han har motarbeidet tiltakene som er satt i verk av lokale myndigheter. .

Presidenten anklages også for å ville styre arbeidet til landets politi. Hans populære justisminister, Sergio Moro, har gått av i protest, og har fremlagt påståtte bevis som nå blir etterforsket av Høyesterett.

Dette kan føre til at parlamentet åpner en riksrettssak mot Bolsonaro.

2cxyii8RxWU

Brasils president Jair Bolsonaro hilser sine tilhengere fra hesteryggen. Nå beskyldes han for å undergrave demokratiet.

Foto: UESLEI MARCELINO

President til hest

I helgen dukket presidenten opp i en demonstrasjon i hovedstaden Brasília – ridende på en politihest. Han ga sin støtte til demonstranter som krever at smittetiltakene mot koronaviruset blir opphevet.

Samtidig fortsetter en hard kjerne av Bolsonaro-tilhengere sine faste demonstrasjoner foran landets Høyesterett. De roper slagord og ber de militære om å ta over makten og stenge både domstolen og nasjonalforsamlingen.

Høyesterettsdommeren som leder etterforskningen mot Bolsonaro, sier at presidenten undergraver Brasils demokrati på en måte som minner om det som skjedde i Hitler-Tyskland

Uttalelsen har skapt uhygge hos mange i Brasil, og presidentens tilhengere har reagert med fordømmelse og voldsom kritikk.

«Svarte liv teller»

1LmqNW9G26I

Kraftig økning i politidrap i Rio de Janeiro. Mer enn 80 prosent av de drepte er svarte.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Opptøyene i USA etter at den 46 år gamle George Floyd ble utsatt for grov politivold og døde, har fått ringvirkninger også i Brasil.

I helgen var det demonstrasjoner i Rio de Janeiro mot de mange politidrapene i byens fattige områder, de såkalte favelaene.

I fjor drepte Rio-politiet mer enn 1.800 mennesker. Det var det høyeste tallet på mer enn 20 år, og mer enn 80 prosent av de drepte var svarte.

Tallet på politidrap har økt dramatisk de siste par årene. Årsaken er at myndighetene i stor har gitt politiet frie hender til å skyte på mistanke mot antatt kriminelle i de fattige bydelene.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.