Hopp til innhold

Beskylder presidenten for å innføre militærdiktatur

Juan Orlando Hernandez ble lørdag tatt i ed som president for andre gang i Honduras. Valget har blitt kalt en farse, og opposisjonen mener Hernandez svindlet til seg valgseieren. Titusener demonstrerte mot innsettelsen.

APTOPIX Honduras Inauguration Juan Orlando Hernandez

BRUKTE TÅREGASS: Soldater og politi bruker tåregass mot demonstrantene som protesterte mot president Juan Orlando Hernandez

Foto: Eduardo Verdugo / AP

Hernandez avla ed under en markering på landets nasjonalstadium, stappfull av presidentens tilhengere.

Under arrangementet sa 49-åringen at han var «forpliktet til å utvikle en prosess for å få til forsoning i Honduras».

Opposisjonen beskylder Hernández for å innføre et «militærdiktatur» og oppfordret folk til å delta i demonstrasjonene, skriver BBC.

Honduras Inauguration Juan Orlando Hernandez

TATT I ED: Juan Orlando Hernandez ble lørdag tatt i ed som president etter et omstridt valg.

Foto: Fernando Antonio / AP

De mener valgseieren ble stjålet fra den tidligere sportsjournalisten og TV-personligheten Salvador Nasralla.

Nasralla ledet da rundt 50 prosent av stemmene var talt opp. Like etter annonserte valgdomstolen at datasystemet for stemmetelling var brutt sammen, og Hernandez ble erklært som vinner noen dager seinere.

Nasralla beskyldte myndighetene for valgfusk.

Landet har tidligere opplevd mange statskupp og et av de mest spesielle var det såkalte «pysjamaskuppet» i 2009, da president Manuel Zelaya ble avsatt ved et kupp og sendt ut av landet i pysjamas.

HONDURAS-HERNANDEZ-INAUGURATION-PREPARATIONS

BRENNENDE DEKK: Demonstranter satte fyr på bildekk under protestene mot president Juan Orlando Hernandez.

Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Kastet steiner mot presidenttilhengere

Den venstreorienterte opposisjonen har protestert hele uka, og fredag kveld endte det opp i en masseprotest i hovedstaden Tegucigalpa.

Myndighetene hadde slått en jernring rundt området der innsettelsen foregikk, og demonstrantene fikk ikke komme nærmere enn 500 meter fra arrangementet.

Protestene fortsatte likevel blant sinte tilhengere av opposisjonen.

I en bydel i hovedstaden kastet demonstranter steiner mot en buss med støttespillere for president Hernandez.

– Protestene vil ikke stoppe i dag, men vil bli varige, sa opposisjonskandidaten Nasralla til journalister og krevde nyvalg, ifølge nyhetsbyrået AFP.

HONDURAS-INAUGURATION/HERNANDEZ

TÅREGASS: Politiet tok i bruk tåregass for å spre demonstrantene.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Politiet satte etterhvert inn militærkjøretøy og brukte tåregass mot demonstrantene.

Også i landets nest største by, San Pedro Sula, marsjerte rundt 10.000 mennesker i gatene for å vise motstand mot at Hernandez nok en gang ble tatt i ed som president.

– Den eneste måten å bli kvitt denne diktatoren på, er å sloss i gatene, sa parlamentsmedlem for opposisjonen, Samuel Madrid til nyhetsbyrået AFP.

– Stilles spørsmål ved presidentens legitimitet

Opposisjonen får støtte fra flere analytikere. Statsviteren Juan Ramon Medrano mener at regjeringa i landet «viser tegn på å være et diktatur» og flere analytikere har kalt valget en farse.

Selskapet Eurasia som driver med markedsanalyse, tror derimot demonstrasjonene vil avta etter at Hernandez har blitt tatt i ed.

– Hernandez vil likevel være mye mer svekket når han starter sin andre presidentperiode, siden det stilles spørsmål ved hans legitimitet, skrev gruppa i en uttalelse rett før innsettelsen.

Honduras Inauguration

MARSJERTE: Soldater og politi bruker tåregass mot demonstrantene som marsjerer i protest mot president Juan Orlando Hernandez

Foto: Eduardo Verdugo / AP

Støtte fra USA for å hindre illegale migranter

Landet har vært i politisk krise siden valget i november.

Opposisjonen har krevd at den andre valgomgangen skulle annulleres. De mener det har foregått valgfusk, og utenlandske observatører har også kritisert valget.

Rett etter nyttår ble kravet om annulleringen avvist av landets valgtribunal.

Opposisjonsleder Nasralla har advart om fare for borgerkrig. Ifølge opposisjonen og menneskerettighetsorganisasjoner har over 30 mennesker mistet livet i sammenstøt siden valget. Flere hundre er arrestert.

Den nye presidenten, Hernandez, får støtte fra USA som sender millioner av dollar til Honduras og nabolandene Guatemala og El Salvador for å stoppe strømmen av ulovlige migranter og narkotika til USA.

Svært mange av migrantene som tar seg ulovlig inn i USA, kommer fra disse landene.

Les mer: Amnesty: – USA kan sende folk rett i døden

  • FØLG SITUASJONEN LØPENDE:

SISTE NYTT

Siste nytt