NRK Meny
Normal

Stopper forbudet mot XL-brus i New York

Det blir ikke noe av forbudet mot ekstra store brusbegre i New York. Forbudet skulle egentlig tre i kraft i morgen, men nå har en dommer satt ned foten.

Protest mot brusforbud i New York

Forbudet mot servering av ekstra store begre med brus er blitt møtt med protester i New York. Nå har en dommer stanset forbudet - dagen før det skulle tre i kraft.

Foto: ANDREW BURTON / Reuters

Som et ledd i arbeidet mot økende fedme gjorde New Yorks borgermester Michael Bloomberg det forbudt å selge brus i ekstra store begre, såkalte «supersizes».

New Yorks myndigheter bestemte at du fra i morgen, 12. mars, ikke lenger skulle få kjøpe brus i drikkebegre som rommer mer enn 16 ounces, eller cirka 0,47 liter.

– Vi kan ikke bare sitte og se på at barna våre blir tjukkere og tjukkere, sa Bloomberg.

«Barnepike Bloomberg»

Men i dag har dommer Milton Tingling ved den høyeste domstolen i New York satt ned foten, melder nyhetsbyrået AP.

– Byen er pålagt å stanse implementeringen og håndhevelsen av det nye regelverket, oppgir Tingling i sin beslutning.

Kritikerne har kalt borgermesteren for «barnepike Bloomberg».

– Ingen forteller oss hvor vi skal bo eller hvilket lag vi skal støtte. Og ikke prøv å si til byen som aldri sover, at det er leggetid. Så skal vi la borgermesteren fortelle oss hvor store leskedrikker vi kan kjøpe?, spurte organisasjonen New Yorkers for Beverage Choices retorisk.

Dommeren: – Smutthull stanser hensikten

Motstanderne av forslaget mente dessuten at forbudet ville ramme urettferdig.

Protest mot brusforbud i New York

Kritikerne mener Michael Bloomberg opptrer som en «nanny», en barnepike.

Foto: ANDREW BURTON / Reuters

Hadde forbudet blitt gjennomført, ville det nemlig ha gjeldt for serveringssteder som restauranter, sportstadioner og kinoer, mens supermarkeder og nærbutikker eller storkiosker som 7-Eleven, var unntatt.

Lobbygrupper fra drikkevareindustrien brakte saken inn for domstolen, og mandag besluttet en dommer at forbudet er vilkårlig og egenrådig, og kunngjorde at han vil blokkere det.

– Smutthullene i regelverket stopper effektivt hensikten med det, mener dommeren, ifølge Wall Street Journal.

– Byens helsemyndigheter skal beskytte newyorkerne gjennom lovverk som kan forhindre sykdommer eller alvorlige plager, men det betyr ikke at myndighetene kan begrense eller forby en lovlig gjenstand under dekke av å «kontrollere kronisk sykdom», fortsetter Tingling.

Ifølge dommeren må byen stå ovenfor en overhengende fare på grunn av sykdom for at et slikt forbud skal kunne være gyldig.

– Det er ikke påvist, poengterer Tingling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ekstra stort brusbeger i New York

En kunde fyller opp et ekstra stort brusbeger på en 7-Eleven i New York City. Disse store begerstørrelsene vil fortsatt være tillatt også på serveringssteder i byen.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Overvekten skutt i været

Fedmeepidemien rammer stadig flere i New York.

Blant voksne har overvekten skutt i været. Prosentandelen overvektige økte fra 18 til 24 prosent på 10 år, fra 2002 til 2012.

Også blant unge er utviklingen urovekkende, kke minst blant byens afroamerikanere. 44 prosent av den svarte befolkningen i New York lider av helseskadelig fedme.

Borgermester Bloomberg har allerede tvunget hurtigmatkjedene og tilsvarende virksomheter til å oppgi kaloriinnholdet i hvert måltid klart synlig på menyer og emballasje.

Protest mot brusforbud i New York

«Jeg valgte brusen min helt selv» står det på T-skjorten fra New Yorkers for Beverage Choices. Den avbildede kvinnen samlet inn underskrifter mot brusforbudet.

Foto: ERIC MICHAEL JOHNSON / NTB/Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt