Stoltenberg: Har med Utøya-bilde på sitt nye Nato-kontor

BRUSSEL (NRK): Generalsekretær Jens Stoltenberg er på plass i Natos nye hovedkvarter i Brussel: På kontoret har han et bilde av Utøya, et bilde han bruker i samtaler med statsledere.

Jens Stoltenberg

BETYR MYE: Bilde av Utøya på veggen til NATO-sjefen er noe av det viktigste han har på kontoret.

Foto: Filip Huygens / NRK

Nato skal moderniseres og hovedkvarteret er nytt, men det nye kontoret til Stoltenberg er bærer fortsatt preg av gamle familieminner, og et bilde han fikk av AUF som minner ham om hans egen og Norges historie.

– Jeg har tatt med meg et bilde jeg fikk av AUF da jeg sluttet i Arbeiderpartiet. Det er et uvanlig bilde av Utøya, det er snø og vinter, men det er også bilde av bakken jeg har tilbrakt alle sommere siden 1974, sier Stoltenberg til NRK.

Utøya-bildet har et viktig politisk budskap som Stoltenberg bruker i dialoger mellom ham selv og statsledere fra andre land.

– Bildet gir meg ofte anledning til å fortelle besøkende statsledere fra andre land om Utøya og kampen mot terror. Bildet minner meg om Norge, AUF, og 22-juli, men også at kampen mot terror er veldig viktig, sier generalsekretæren.

Jens stolenberg i nye den respsjonen

HILSES: Generalsekretæren for Nato hilses velkommen av resepsjonistene i det nye NATO-bygget.

Foto: John Thys / AFP

– Bra for hele organisasjonen

Selv om Stoltenberg har gamle minner i hus, har Nato som mål å modernisere seg. Det skjer på mange måter, men en start er et nytt hovedkvarter.

– Dette er et bygg der det er lettere å få alle funksjoner til å fungere, møter og alle datasystemer. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe her, og jeg tror det er bra for hele organisasjonen som skal moderniseres gjennom det at vi flytter, sier Stoltenberg.

Det nye bygget ble offisielt åpnet av Trump under Nato- toppmøtet i fjor, men det er først i vår at ansatte har begynt å flytte over.

NYTT HOVEDKVARTER: Generalsekretær, Jens Stoltenberg, poserer foran veggen som viser alle Natos medlemmer i mørkere farger.

Foto: John Thys / AFP

Nytt bygg – nye rutiner

I forbindelse med flyttingen har Stoltenberg satt i gang en omfattende gjennomgang av arbeidsrutinene ved hovedkvarteret.

I gjennomgangen ser Nato blant annet på hvordan ulike deler av organisasjonen samarbeider, og hvordan oppgaver er fordelt.

– Vi moderniserer alliansen på mange forskjellige måter. Vi moderniserer og tilpasser Natos kommandostruktur, samt måten hovedkvarterer jobber på. Vi må finne ut om Nato gjør det de skal på en mest mulig effektiv og velorganisert måte, sier Stoltenberg.

Målet er å få samarbeidet til å gå mer sømløst, slik at ansatte ikke sitter og løser de samme oppgavene dobbelt opp på hvert sitt kontor i bygningen.

Samtidig er det ventet en kritisk gjennomgang av hvilke oppgaver alliansen i det hele tatt skal løse. Noen funksjoner kan framstå som utdaterte fordi de ble opprettet med et helt annet Nato i tankene.

Gjennomgangen pågår fortsatt, og konklusjonene skal trekkes i løpet av året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt