Hopp til innhold

Stoltenberg: – Dette er det farligste øyeblikket for europeisk sikkerhet på en generasjon.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg gjør det klart Nato fordømmer Russlands inntog i Ukraina. Og viser til at krisen er skapt av Russland alene.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg fordømmer Russlands inntog i Ukraina

Stoltenberg holdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse like etter det ekstraordinære møtet i den såkalte Nato-Ukraina-kommisjonen.

Nato har hasteinnkalt til møtet i kjølvannet av Russlands anerkjennelse av Luhansk og Donetsk.

Natosjefen var krystallklar i sin analyse av situasjonen nå:

– Dette er det farligste øyeblikket for europeisk sikkerhet på en generasjon, sa Stoltenberg.

Stoltenberg gjorde det klart at Nato fordømmer Moskvas avgjørelser om å godkjenne utbryterrepublikkene.

Nato-sjefen viser til at Moskva har gått fra skjulte grep for å destabilisere Ukraina til åpen militær handling.

– Dette er en alvorlig eskalering fra Russland og en åpenbart brudd på internasjonal lov. Det undergraver Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg mener det skader forsøk på å få en fredelig løsning på konflikten og har alvorlige konsekvenser for europeisk sikkerhet.

Stoltenberg roser også Ukraina for å ikke svare på Russlands gjentatte provokasjoner.

Korrespondent Simen Ekern om Stoltenberg sin pressekonferanse

Forbereder angrep

– Vi er solidariske med det ukrainske folket og dets myndigheter. Vi vil fortsette å gi Ukraina sterk politisk støtte, sa Natos generalsekretær.

Stoltenberg viser til at allierte tilfører utstyr for å hjelpe Ukraina å forsvare seg selv, i tillegg til finansiell støtte.

– I flere måneder har Russland bygget opp en massiv militær styrke i og rundt Ukraina inkludert i Hviterussland. Russland har nå over 150 000 soldater, jagerfly og angrepshelikopter klar. De er ute av leirene sine, ute i felt og klare til å angripe.

Stoltenberg mener alt tyder på at Russland fortsetter å planlegge for et fullskala angrep på Ukraina.

– Vi ser den pågående militære oppbyggingen. De lovet å trekke seg tilbake, men de har fortsatt å trappe opp. Vi ser de pågående provokasjonene i Donbass. Falske flagg-operasjoner hvor de prøver å skape en unnskyldning for et angrep.

Er invadert

På pressekonferansen fikk Stoltenberg spørsmål om hvorvidt Nato har sett beviser på en invasjon allerede.

På dette svarte Nato-sjefen at Russland allerede har invadert Ukraina.

– De invaderte Ukraina i 2014, sa Stoltenberg og påpekte at Russland har annektert den ukrainske Krim-halvøya.

– Det vi ser nå, er at et land som allerede er invadert, lider under ytterligere invasjon, sa han.

Stoltenberg fastslo samtidig at Russland også har vært til stede i Luhansk og Donetsk i en årrekke, men da i form av en fordekt operasjon, hvor russerne har benektet sitt nærvær der.

– Det vi ser nå, er ytterligere russiske styrker som går inn.

Russlands anerkjennelse

Russlands president Vladimir Putin valgte mandag å anerkjenne Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina som selvstendige.

Anerkjennelsen, som ble ratifisert av Dumaen tirsdag, gjelder også områder i Øst-Ukraina som i dag kontrolleres av ukrainske styrker, ifølge Kreml.

Samtidig varslet Putin at Russland vil sende «fredsbevarende» styrker til de to utbryterregionene dersom det oppstår en trussel.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa tirsdag at russiske styrker var inne i Ukraina. Men Statsministerens kontor opplyste senere at Støre ikke mente å slå fast at russiske styrker hadde gått inn i Ukraina mandag.

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko avviste tirsdag ettermiddag at russiske styrker er sendt til Donetsk og Luhansk.

– Hittil er det ingen som har planlagt å sende noen noe sted. Dersom det oppstår en trussel, vil vi tilby assistanse i tråd med avtalen som er ratifisert, sa Rudenko.

Ifølge Rudenko åpner avtalen for å bidra med «russisk militærhjelp» til de to utbryterrepublikkene, men han advarte samtidig mot å spekulere i om dette inkluderer styrker.

Kart over Øst-Ukraina

Kart over Øst-Ukraina som viser de opprørskontrollerte områdene samt regionene Luhansk og Donetsk.

Vil utplassere soldater

Den russiske nasjonalforsamlingen sa tirsdag ja til at den russiske hæren kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser.

Det var den russiske viseforsvarsministeren som tirsdag ettermiddag ba overhuset i det russiske parlamentet om å godkjenne utplassering av russiske soldater i Donbas i Ukraina, melder Reuters.

Overhuset ble tirsdag ettermiddag kalt inn til et ekstraordinært møte bak lukkede dører i Moskva.

Vladimir Putin, president Russland

Vladimir Putin mener Ukraina må gi avkall på sine ambisjoner om Nato-medlemskap.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

I en pressekonferanse som Putin også holdt tirsdag ettermiddag sa Putin ifølge Reuters, at Minsk-avtalen om Øst-Ukraina var ferdig lenge før Russlands beslutning om å anerkjenne de to ukrainske utbryterregionene

Vladimir Putin sa Minsk-avtalen ikke eksisterer lenger, at det ikke lenger er noe å innfri. Og at Russland har anerkjente en utvidet versjon av de to utbryterregionene.

Russlands president håper Ukraina og de to utbryterrepublikkene kan finne ut av sine uoverensstemmelser.

Moskva korrespondent Jan Espen Kruse om Putin sine muligheter

På spørsmål fra pressen om mulig bruk av russiske styrker i Donbas, svarte Putin at de vil utføre sine forpliktelser hvis nødvendig.

Putin var også klar på at han mente Ukraina bør avmilitarisere. Og at den beste beslutningen for Ukraina vil være å gi avkall på sine ambisjoner om Nato-medlemskap.

Alvorlig for Europa

Norges utenriksminister sier til Dagsnytt 18 i kveld at Putin i realiteten nå varsler en invasjon.

– Det gjøre dette til et veldig alvorlig øyeblikk i Europas historie. Vi vet ikke hvor langt de vil gå, men vi forbereder også på at dette kan bli en fullskala invasjon i større deler av Ukraina, sier Anniken Huitfeldt.

Og legger til at de ikke har håndfaste bevis på at det er flyttet russiske styrker inn i deler av Ukraina på nåværende tidspunkt.

Sanksjoner fra EU og USA

EU er i kveld enige om sanksjoner mot Russland.

– Det vil påføre Russland stor skade, sier den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian.

USAs president Joe Biden varsler i kveld også sanksjoner mot Russland etter anerkjennelsen av opprørskontrollerte områder i Ukraina.

Sanksjonene skal omfatte alt fra den russiske eliten til Russlands tilgang til vestlig finansiering.

Biden la ikke skjul på hva han mener nå er i ferd med å skje som følge av Russland sine handlinger.

– Dette er begynnelsen på en russisk invasjon av Ukraina, sa Biden.

Joe Biden, president USA

USAs president Joe Biden Biden spør: Hva gir Putin rett til å erklære nye såkalte land på territorium som tilhører hans naboer?" Dette er et «opplagt brudd på internasjonal rett», sier USAs president.

Foto: Alex Brandon / AP

Biden sier at man de siste dagene har sett veldig mye av det USAs utenriksminister Antony Blinken advarte mot, utspille seg. Falske angrep, politisk provokasjon og brudd på internasjonal lov.

Russland har flyttet forsyninger, blod og medisinsk utstyr til grensen. Du trenger ikke blod hvis du ikke planlegger å starte en krig, sa Biden

Som en respons på at Russland ikke trekker sine tropper ut av Hviterussland, har Biden i dag godkjent at styrker og utstyr som allerede er utstasjonert i Europa skal styrke deres allierte på Balkan.

– La meg være klar. Dette er totalt defensive grep fra vår side, sier Biden.

Presidenten legger til at USA ikke har noen planer om å slåss mot Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han er glad for at andre land innfører sanksjoner mot Russland.

– Jeg er klar til å avslutte krigen gjennom bilaterale samtaler, og i samarbeid med andre ledere. Det viktigste for meg er å bevare selvstendigheten og den territoriale integriteten til Ukraina. Det er ikke noe behov for en generell mobilisering i dag sier Zelenskyj.

Det var planlagt et møte mellom USAs utenriksminister Antony Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommende torsdag. Sent tirsdag kveld fortalte Blinken at møtet er avlyst.

Blinken sier det ikke lenger er logisk etter den siste utviklingen i Ukraina-krisen.

Ukraina – Siste nytt – NRK

Ukraina-konflikten

SISTE NYTT

Siste nytt