Hopp til innhold

USA med sanksjoner: – Vi har kuttet Russlands tilgang til vestlig finansiering

USAs president Joe Biden legger frem betydelige sanksjoner mot Russland og avlyser et planlagt møte mellom USA og Russlands utenriksministre. Land etter land har kunngjort at de innfører sanksjoner mot Russland.

– Vi har kuttet av Russlands tilgang til vestlig finansiering, sier USAs president Joe Biden.

– For å si det enkelt har Russland akkurat erklært at de forsyner seg med en stor del av Ukraina, sa president Joe Biden i en tale tirsdag kveld.

USA innfører sanksjoner mot to russiske institusjoner, VEB og deres militære bank.

– Det betyr at vi har kuttet Russlands tilgang til vestlig finansiering. Mens Russland planlegger sine neste handlinger, så har vi også forberedt våre grep, sa Biden.

Joe Biden

USAs president Joe Biden varsler sanksjoner mot Russland.

Foto: MPNC / Backgrid USA

Forsvars-grep

Den amerikanske presidenten advarte om at Russland må betale en enda høyere pris hvis landet fortsetter sin aggresjon, inkludert flere sanksjoner.

Som en respons på at Russland ikke trekker sine tropper ut av Hviterussland, har Biden godkjent at styrker og utstyr som allerede er utstasjonert i Europa skal styrke deres allierte på Baltikum.

– La meg være klar. Dette er totalt defensive grep fra vår side, sier Biden, som tydeliggjør at de ikke har planer om å slåss mot Russland.

Men han understreket at amerikanerne tror russerne planlegger å gå videre inn i Ukraina.

Avlyser møte

Det var USAs utenriksminister Antony Blinken selv som på en pressekonferanse gjorde det klart at det planlagte møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er avlyst.

Møtet skulle finne sted torsdag, men Blinken sier det ikke lenger er logisk etter den siste utviklingen i Ukraina-krisen.

– Nå som vi ser at invasjonen er i gang, og Russland har gjort klart at de fullt ut avviser diplomatiet, er det ikke noe poeng i å gå videre med planene om møtet nå, sa Blinken.

Ukraina-konflikten

– Farlig øyeblikk

Utenrikssjef i EU Josep Borrell sa at EUs straffetiltak retter seg mot medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen som stemte for å anerkjenne opprørerkontrollerte områder i Ukraina som uavhengige, samt 27 personer, organisasjoner og bedrifter som truer ukrainsk territorium og suverenitet.

– Vi er i et spesielt farlig øyeblikk for Europa, sa Borrell på en pressekonferanse tirsdag.

Josep Borrell, representanten for utenriks- og sikkerhetspolitikken i EU

EU-landene enige om ytterligere sanksjoner mot Russland, forklarer utenrikssjef i EU, Josep Borrell.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

EUs utenrikssjef sa at sanksjoner bare er én del av deres svar på Russlands anerkjennelse av de to utbryterområdene øst i Ukraina.

EU vil blant annet sanksjonere medlemmer av den russiske lovgivende forsamlingen Dumaen. Borell sa at sanksjonspakken vil ramme den russiske stat og regjerings evne til å få tilgang til EUs finansielle markeder. Og han var tydelig på at tiltakene vil skade Russland.

– En tydelig reaksjon

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at Norge vil stå sammen med EU-landene.

Sanksjonene må være en tydelig reaksjon på det som skjedde i går, sa han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Jørn Tveter / NRK

Dette er foreløpig ikke et fullskala angrep på Ukraina, men det er en grov krenkelse av Ukrainas territoriale integritet, uttalte statsministeren.

EU-kommisjonen har diskutert hvordan og hvor hardt de skal gå ut med sanksjoner mot Russland.

Det er ikke unaturlig at det er diskusjoner blant europeiske land, i utgangspunkt av hvilken historie de har. Mitt inntrykk er at også her, i EU og i NATO, er vestlige land samstemte om dette.

– Klare til å ta ytterligere grep

Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyste at EU vil gjøre det så vanskelig som mulig for Russland å fortsette med aggressive handlinger.

– De er et klart svar på Kremls brudd på folkeretten. Sanksjonene er rettet mot individer. De er rettet mot banker som finansierer det russiske militæret og bidrar til destabiliseringen av Ukraina. Vi forbyr også handel mellom de to utbryterregionene og EU. Slik vi gjorde etter den ulovlige annekteringen av Krim i 2014.

Det kan også komme flere reaksjoner fra EUs hold.

– Hvis Russland fortsetter med opptrappingen er vi klare til å ta ytterligere grep, sa von der Leyen.

Tyskland stanser prosjekt

Flere nasjoner har varslet sanksjoner mot Russland.

Forbundskansler Olaf Scholz opplyste at Nord Stream 2-prosjektet stanses og godkjenningen av rørledningen legges på is.

Olaf Scholz

Forbundskansler Olaf Scholz sier det vil komme enda flere sanksjoner fra tysk side.

Foto: POOL / Reuters

Den planlagte gassledningen skal frakte gass fra Russland til Tyskland.

– Det finnes også andre sanksjoner vi kan innføre, men akkurat nå gjelder det å gjøre noe helt konkret, sa Scholz.

Europa opplever en faretruende mangel på gass. En kjølig vinter har allerede forverret krisen, og flere har sagt de frykter at Russland kan prøve å utnytte situasjonen.

Nord Stream 2

Nord Stream 2 er bygget ferdig, men ikke satt i drift. Den skal frakte gass fra Russland til Tyskland.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Straffetiltak mot milliardærer

Storbritannia vil innføre sanksjoner overfor fem russiske banker, opplyste statsminister Boris Johnson tirsdag.

Britene innfører også sanksjoner mot tre milliardærer som står Vladimir Putin nær. De blir blant annet nektet innreise i Storbritannia og får frosset sine investeringer.

Johnson sa de ønsker å hindre russiske selskaper i å hente penger i markeder i London. Og han utelukket ikke flere tiltak senere.

Gennady Timchenko og Boris Rotenberg

Milliardærene Gennady Timchenko og Boris Rotenberg er to av de som nå blir truffet av britiske tiltak. Tredjemann heter Igor Rotenberg.

Foto: AFP

Den britiske utenriksministeren Liz Truss på Twitter at G7-medlemmene var blitt enige om å svare Russland med en pakke eskalerende sanksjoner.

– G7-utenriksministrene fordømmer på det sterkeste Russlands brudd på deres internasjonale forpliktelser, skrev Truss.

Vil selge norsk gass

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa til NRK at det ville bli innført sterke sanksjoner mot Russland.

Landet er den største eksportøren av gass til Europa. Norge er nummer to. Huitfeldt sa at hvert enkelt land nå må vurdere om de skal fortsette å kjøpe russisk gass.

– Det EU-landene ber oss om nå, er å levere enda mer gass. Vi vil bidra til Europas energisikkerhet, sa utenriksministeren.

Flere land med sanksjoner

Canadas statsminister Justin Trudeau kaller Russlands handlinger i Ukraina for en invasjon. Han sier at Canada sammen med allierte vil ta steg for å isolere Russland økonomisk. Han varslet samtidig at canadierne vil sende opptil 460 soldater for å styrke Natos tilstedeværelse i øst.

I Japan blir russiske obligasjonslån forbudt, mens visse russere får sine verdier i Japan fryst.

Australias statsminister Scott Morrison sa at russerne oppførte seg som skurker og bøller da han la fram sitt lands sanksjoner mot Moskva. Ifølge ham vil det bli innført målrettede innreiserestriksjoner og økonomiske sanksjoner mot personer i Russlands nasjonale sikkerhetsråd, samt bredere sanksjoner mot de ukrainske utbryterregionene Donetsk og Luhansk.

Russland fnyser

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er ikke særlig bekymret for de varslede sanksjonene fra Vesten, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået sa Lavrov at russerne er vant til sanksjoner. Lavrov mener Vesten ville pålagt dem sanksjoner uavhengig av landets anerkjennelse av utbryterregionene øst i Ukraina som selvstendige stater.

SISTE NYTT

Siste nytt