Sterk gjenforening med moren under kampene i Mosul

– Min elskede mor. Jeg dør for deg. Følelsene var sterke da den irakiske soldaten Saad traff sin mor for første gang på to år under kampene ved Mosul.

En mann med et hvitt flagg kom tirsdag frem til irakiske spesialsoldater

En mann med et hvitt flagg kom tirsdag frem til irakiske spesialsoldater etter å ha kommet seg ut av Mosul. Flere hundre mennesker benyttet seg av et opphold i kampene tirsdag til å flykte fra de IS-kontrollerte delene av byen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Snaut en måned etter at den irakiske hærens offensiv mot Mosul startet, har titusener sivile klart å rømme fra den IS-kontrollerte storbyen.

I forrige uke var et team fra BBCs persisk-avdeling med en soldat, da han hørte rykter om at moren hans var om bord på en buss med sivile som var på vei ut av byen.

Soldaten Saad hadde da ikke sett moren på to år, etter at hun ble igjen i byen da IS tok kontroll over Mosul sommeren 2014.

Bildene fra BBC viser at Saad først løp bort til en av bussene uten å møte moren sin, før han så tok seg inn i bussen foran.

Der sitter moren langt fremme i bussen, og scenen når mor og sønn finner hverandre etter to år er et sterkt vitnesbyrd om at krig i bunn og grunn handler om menneskeskjebner.

Ikke gråt min kjære, ikke gråt. Du er en mann. La meg lukte på deg. Jeg har savnet deg, sier moren mens Saads kropp rister mens han omfavner henne.

Irakisk spesialsoldat i Mosul

I deler av Mosul foregår nå kamper fra gate til gate. På bildet som er tatt tirsdag ser en irakisk spesialsoldat over på IS-kontrollerte stillinger inne i byen.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

56.000 sivile har flyktet

FNs barnefond Unicef opplyser at 56.000 mennesker, av dem 27.000 barn, har flyktet fra Mosul kampene rundt byen siden offensiven ble iverksatt.

Sivilist med kjerre i Mosul

Fortsatt prøver hundretusener av sivile å overleve inne i Mosul. En mann fraktet tirsdag forsyninger med en kjerre inne i byen.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Søndag kom en kolonne med nødhjelp frem til Mosul for første gang siden offensiven mot byen startet 17. oktober.

Den Unicef-ledede lastebilkolonnen kjørte inn i Gogachly øst i Mosul med nødhjelp til 30.000 mennesker for en måned.

Røde Kors trapper nå opp innsatsen i Nord-Irak for å ta imot mennesker som flykter fra Mosul.

– Den siste uken har vi sett en markant økning i antallet mennesker på flukt. Vi er bekymret for sikkerheten til Mosuls innbyggere nå som de militære kampene pågår i stadig tettere bebygde strøk inne i Mosul, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland.

Mer enn 22 leire er enten under konstruksjon eller ferdig satt opp rundt Mosul. Frivillige fra Irakisk Røde Halvmåne forteller at de internt fordrevne virker lettet når de kommer seg til leirene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt