NRK Meny
Normal

Løslater statsministermorder

Frankrike løslater morderen til den tidligere iranske presidenten i Iran.

FRANCE-IRAN-COURT-DEPORT

Ali Vakili Rad forlater Paris for Teheran, etter deportasjonsordre fra franske myndigheter. Han hadde tidligere fått en livstidsdom for mordet på Bakhtiar, men ble løslatt to dager etter at Iran løslot en fransk lærer.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Ali Vakili Rad, som sto bak drapet på den iranske statsministeren Shapour Bakhtiar i 1991, har blitt løslatt fra fengsel i Frankrike, melder BBC.

Han hadde tidligere fått livstidsdom, men ble løslatt to dager etter at iranske myndigheter løslot en fransk lærerinne.

Franske Clotilde Reiss ble av iranske myndighetene dømt for spionasje i forbindelse med det kontroversielle presidentvalget i landet i fjor.

LES: Valet i Iran blir ikkje annullert

LES: Regimekritikere tiltalt i Iran

Nekter for fangeutveksling

Frankrike nekter å ha gjort forhandlinger med Iran for å få løslatt Reiss. Også Rads advokat Sorin Margulis nekter noen form for forhandlingsavtale mellom landene.

– Løslatelsen av Rad må ikke ses på som en fangeutveksling, sier han og føyer til at arrestasjonen av Reiss har bare forsinket Rads løslatelse.

Rad ble dømt for å ha drept Bakhtiar i 1994, etter at Bakhtiar hadde flyktet fra Iran etter den islamske revolusjonen i 1979.

Knivstakk og kvalte eks-presidenten

Bakhtiar var den siste statsministeren under Shahen av Iran som ble styrtet som følge av den islamske revolusjonen i 1979. Bakhtiar flyktet til paris året etter revolusjonen.

Rad ble dømt for å ha knivstukket og kvalt Bakhtiar, etter at han fikk tilgang til eks-presidentens leilighet i Paris.

Iransk ingeniør løslatt

Tidligere denne måneden slapp Frankrike fri den iranske ingeniøren Majid Kakavand. Ingeniøren ble varetektfengslet for å ha smuglet elektroniske partikler til Iran, angivelig til militært bruk.

Kakavands løslatelse ble også sett på som et forsøk fra Frankrike på å få Reiss løslatt, skriver BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt