NRK Meny
Normal

Statsminister avlyser kurder-møte i Tyrkia

Statsministeren i Tyrkia, Ahmet Davutoglu, avlyste i dag et planlagt møte med det kurdiske partiet HDP, og anklaget dem samtidig for å fremelske vold.

Recep Tayyip Erdogan

Ahmet Davutoglu (t.h.) her sammen med Tyrkias sterke mann Recep Erdogan, har i dag avlyst møtet med det kurdiske partiet HDP.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters/NTB Scanpix

– De siste uttalelsene fra ledere i HDP viser at deres politikk spiller på vold og den spente situasjonen. Vi mener derfor det ikke er noe poeng å sitte ved samme bord når de viser slike holdningene, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor i dag.

Skulle ha diskutert reform

Etter planen skulle Ahmet Davutoglu neste uke ha møtt representanter for alle de tre opposisjonspartiene i parlamentet og diskutere en planlagt konstitusjonell reform. Nå er møtet med HDP på onsdag avlyst.

I juli i år ble en to år lang våpenhvile mellom den væpnede fløyen av Kurdistans arbeiderparti (PKK) og myndighetene i Ankara brutt, og åpnet opp igjen en tre tiår lang konflikt som har kostet mer enn 40000 mennesker livet.

Siden sommeren har politiet gjennomført flere store aksjoner mot kurdiske separatister og har ifølge dem selv drept mer en 200 bare de to siste ukene.

Mange rammet

Men HDP er også hardt rammet av terror. Den alvorligste skjedde i begynnelsen av oktober da to selvmordsbombere, angivelig fra ekstremistgruppa IS, sprengte seg i lufta under en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara. 102 mennesker, blant dem mange HDP-medlemmer, ble drept.

Mange sivile har også mistet i livet etter at kampene blusset opp igjen i sommer. Ifølge menneskerettsgruppa Human Rights Watch (HRW) er over 100 sivile drept i sammenstøt og sikkerhetsoperasjoner siden juli. I tillegg er mange såret. Det er både barn og eldre mennesker blant ofrene, ifølge en rapport som ble publisert denne uka.

I desember har tyrkiske sikkerhetsstyrker iverksatt en massiv militæroperasjon mot PKK. Det er innført portforbud i flere byer, og i enkelte nabolag er det meldt om kraftige granatangrep og sammenstøt mellom militæret og kurdiske styrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt