Statsledere legger press på Mubarak

Både USAs president Barack Obama og flere europeiske statsledere la lørdag ytterligere press på den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Barack Obama og Joe Biden

President Barack Obama og visepresident Joe Biden møttes lørdag for å diskutere den anspente situasjonen i Egypt.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

President Barack Obama møtte sitt nasjonale sikkerhetsteam lørdag for å diskutere krisen i Egypt. USA legger dermed igjen press på president Hosni Mubarak, som er en viktig alliert for USA i den arabiske verden.

I ei pressemelding ber Obama om at egyptiske myndigheter unngår å bruke vold, og at de i stedet gjennomføre konkrete, politiske reformer i landet. Demme skal han ha sagt til Mubarak da han snakka med ham på telefon natt til lørdag.

Det melder Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I løpet av det siste døgnet har minst 73 personer blitt drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Egypt. I tillegg er flere tusen skadd.

Støtter folks rettigheter

Obama innkalte sikkerhetsteamet, som blant annet består av visepresident Joe Biden og hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Tom Donilon, til møte lørdag formiddag klokka ett.

– Han (Obama) gjentok vårt fokus som handler om å stå imot vold, og ba om måtehold. Vi støtter universelle rettigheter og konkrete steg som fremmer politiske reformer i Egypt, sier amerikanske myndigheter i en pressemelding som ble offentliggjort etter møtet.

– Legitime klager fra folket

Også statslederne i Europa har gått sammen om å legge press på Mubaraks regjering i Egypt.

I en felles uttalelse ber den britiske statsministeren David Cameron, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansleren Angela Merkel om at Mubarak unngår vold for enhver pris.

Ifølge AFP oppfordrer de presidenten om imøtekomme det de omtaler som «legitime krav» fra det egyptiske folk.

– Vi er dypt bekymra for hendelsen vi er vitne til i Egypt, sier de tre statslederne i erklæringa.

Flere andre statsledere har også gått ut offentlig med oppfordringer om å holde demonstrasjonene på et fredelig plan ved å unngå å bruke vold. Blant dem er statsminister Jens Stoltenberg.

– Unngå vold

Cameron, Sarkozy og Merkel ber president Mubarak om å la være å bruke vold mot ubevæpna sivile og demonstranter som utøver sine rettigheter på en fredelig måte.

– Vi anerkjenner meklerrollen president Mubarak har spilt i Midtøsten i mange år. Nå ber vi ham om å vise samme beherskelse i håndteringa av situasjonen i Egypt, står det videre, ifølge AFP.

Angelia Merkel, Nicolas Sarkozy og David Cameron

Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og David Cameron gikk lørdag ut med en felles uttalelse der de ber Egypts president unngå å bruke vold mot demonstranter.

Foto: Armando Franca / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt