Normal

Starter disiplinærsak mot faren

Lederen for det franske Nasjonal Front, Marine Le Pen, går til disiplinærsak mot faren, den tidligere partilederen Jean-Marie Le Pen.

Marine Le Pen

Marine Le Pen under kveldens TV-intervju der hun angrep faren.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Disiplinærsaken kommer etter at den 86 år gamle grunnleggeren av partiet de siste dagene har kommet med en rekke uttalelser som ødelegger for Marine Le Pens forsøk på å fjerne ytre høyre-stempelet fra partiet.

Jean Marie Le Pen

86 år gamle Jean Marie Le Pen under en pressekonferanse 22. mars i år.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Forrige uke sa Jean-Marie Le Pen at nazistenes gasskamre under 2. verdenskrig var en «detalj i historien».

Tirsdag fortsatte 86-åringen med å kalle Frankrikes spanskfødte statsminister Manuel Valls for «immigranten» og forsvarte Philippe Petain, lederen av det franske Vichy-regimet som samarbeidet det med de tyske okkupantene under krigen.

– Må vise klokskap

– Til slutt må Jean-Marie Le Pen vise klokskap. Han må trekke konsekvensene av de problemene han har skapt og gjøre slutt på sine ambisjoner, sa Marine Le Pen om faren under kveldens nyhetssending på fransk TF1.

Hun svarte ikke presist på om hun var klar til å kaste faren ut av Nasjonal Front, et skritt hun tidligere har sagt til RTL radio at kunne få partiet til å bryte sammen.

Hun gjorde det imidlertid klart at det vil bli startet en disiplinærprosess mot faren.

– Det franske folk vil ikke forstå at vi kan holde et menig partimedlem ansvarlig og samtidig godta denne gjentakelsen (av uttalelser, red.anm.), noen ganger til og med planlagt, sa hun.

Vil stille til valg

Jean-Marie Le Pen er fortsatt æresmedlem av partiet som han grunnla i 1972. Nå kan han altså bli kastet ut.

– Jeg får en følelse av at han ikke lenger oppfører seg som en ansvarlig leder for en bevegelse som representerer håpet for millioner av franskmenn, sa datteren om faren.

Selv om han er 86 år har Jean Marie Le Pen signalisert at han vil stille til valg i regionalvalget i desember, noe datteren allerede har sagt at hun er mot.

Under Marine Le Pens ledelse har Nasjonal Front vokst og ble nest største parti under fylkesvalget i mars.

Meningsmålinger viser at hun kan komme til andre runde av presidentvalget i 2017, selv om få tror hun kan vinne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt