NRK Meny
Normal

– Et kraftfullt signal til verden

Senatet i Washington har godkjent START-avtalen, den nye nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.

Barack Obama

USAs president Barack Obama har lykkes i å overtale flere republikanske senatorer til å stemme med demokratene for den nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

En avstemning i Senatet har sikret det nødvendige to tredels flertallet som var nødvendig for å godkjenne avtalen.

President Barack Obama er meget fornøyd med senatets godkjennelse av avtalen.

– Nedrustningsavtalen sender et kraftfullt signal til verden, sa Obama etter at avtalen var vedtatt.

LES: Alt klart for START-avtalen i USA

Stemte med demokratene

Avtalen ble vedtatt med 71 mot 26 stemmer, noe som betyr at president Barack Obama har klart å overtale flere republikanske senatorer til å stemme med demokratene for avtalen.

Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev ble enige om denne avtalen 26. mars i år. Nå gjenstår det bare for Obama å undertegne avtalen for å få den endelig ratifisert.

Den nye START-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty) forutsetter at både USA og Russland skal redusere sine lagre av kjernefysiske stridshoder til 1.550.

Samtidig skal tallet på langtrekkende bæreraketter og bombefly ned i 800 på hver side.

USA Senatet

En avstemning i Senatet har sikret det nødvendige to flertallet som måtte til for å godkjenne den nye START-avtalen mellom USA og Russland.

Foto: US Senate

Får sende inspektører til Russland

Disse kuttplanene støttes ifølge nyhetsbyrået AFP av «så å si hver eneste tidligere eller nåværende tungvekter på området utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet». Støtten har trolig økt etter at USAs forsvarssjef Mike Mullen sa at START ikke er til hinder for USAs rakettskjoldplaner.

Når Obama undertegner den nye avtalen, vil USA få adgang til igjen å sende fagfolk til å inspisere Russlands lagre av atomvåpen. Denne rettigheten bortfalt, da den nye START-avtalens forgjenger utløp i desember i fjor.

Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev ble enige om denne avtalen 26. mars i år, og den har siden da ventet på å bli ratifisert av Senatet.

Avstemningen har imidlertid blitt hindret av Republikanerne, som er imot avtalen. Obama og Demokratene klarte altså likevel å overtale mange nok republikanske senatorer til å stemme for. .

Russiske interkontinentale ballistiske Topol-missiler

USA og Russland er enige om at det skal bli færre langttrekkende atomvåpen, slik som dette russiske interkontinentale ballistiske Topol-missilet.

Foto: DIMA KOROTAYEV / AFP

Russerne trenger tid

Ratifiseringen er en vikitg seier for Obama, som har forsøkt å hindre spredning av atomvåpen og forbedre USAs forhold til Russland.

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov hilser ratifiseringen velkommen, men understreker samtidig at myndighetene i Moskva trenger tid til å studere de amerikanske dokumentene før de vil gjøre det samme.

Tidligere START-avtaler

START I-avtalen fra 1991 fastsatte at USA skulle redusere sitt atomvåpenarsenal fra 9.986 stridshoder til 8.556, og Sovjetunionen fra 10.237 til 6.449, begge deler over en periode på sju år.

START II-avtalen fra 1993 fastslo at begge parter skulle redusere sine atomvåpenarsenaler til maksimalt 4.250 stridshoder, og deretter gradvis til 3.500 i 2007. Men denne avtalen trådde aldri i kraft siden Russland trakk seg fra avtalen i 2002.

SORT-avtalen (Strategic Offensive Reductions Treaty), også kjent som Moskva-avtalen, fra 2002, påla begge parter å redusere antallet operative kjernefysiske stridshoder til mellom 1.700 og 2.200 innen 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt