Hopp til innhold

Stadig verre i Burundi: – De som kan, flykter

Øystein Rakkenes har besøkt en flyktningleir i Rwanda hvor tusenvis av mennesker fra Burundi har flyktet fra massemord. – Flere hadde synlige tegn etter tortur, sier han.

Mahama flyktningleir

STERKT MØTE: Besøket i flyktningleiren Mahama i Rwanda har gjort inntrykk på Øystein Rakkenes. Han sier de unge menneskene fra Burundi, har mistet troen på fremtiden.

Foto: Øystein Rakkenes

Journalist og filmskaper Øystein Rakkenes har nettopp kommet hjem fra Rwanda hvor han har besøkt flyktningleiren Mahama med 48.000 mennesker. De fleste flyktningene er fra Burundi - et land FN frykter blir utsatt for folkemord.

Øystein Rakkenes

REISER: Øystein Rakkenes har besøkt både Burundi og Rwanda flere ganger de siste årene.

Foto: privat

Leiren ligger på grensa ved Burundi og Tanzania, og er ifølge FNs høykommissær for flyktninger en av de raskest voksende flyktningleirene i verden.

Da Rakkenes var der i juli bodde det 30.000 mennesker der, nå er tallet nesten 50.000.

– De jeg møtte fortalte at de var utsatt for trusler om drap, og kamphandlinger i hjembyene. Mange av dem var unge menn med synlige tegn etter tortur, sier Rakkenes.

Mahama flyktningleir

LEIR: I flyktningleiren Mahama bor det 48.000 flyktninger. Leiren ligger ved grensa til Burundi og Tanzania.

Foto: Øystein Rakkenes

– Det gjør inntrykk

Situasjonen i Burundi blir stadig verre. FNs høykommissær for menneskerettigheter har advart om forholdene i landet, og i en rapport skriver kommissæren at sikkerhetsstyrkene begår massevoldtekter i jakten på opposisjonelle.

– Personlig så gjør det stort inntrykk å se utviklingen i Burundi fra 2011 til nå. Fra et land der mange unge så håpefullt på framtida, til et sted hvor de som nå kan, flykter, sier filmskaperen.

Mahama flyktningleir

VANSKELIG: Rakkenes sier det gjør inntrykk å se elendigheten i leiren. Flere av de unge mennene der har synlige tegn etter tortur.

Foto: Øystein Rakkenes

Massegraver og massakrer

Det er funnet minst ni massegraver rundt hovedstaden Bujumbura. Rakkenes forklarer at mye av uroen ble forårsaket av at Pierre Nkurunziza ble gjenvalgt som president for tredje gang.

– Etter manges mening har han tilranet seg en ny periode. De jeg snakket med fra opposisjonen, mener presidenten blir stadig mer isolert, og at han har stadig mindre forståelse også i egne rekker.

Lager dokumentarer

Øystein Rakkenes har vært i landet fem ganger siden 2011, og nå lager han to dokumentarfilmer fra området. En av dem handler om Marguerite Barankitse som reddet 30 000 barn og unge under borgerkrigen i Burundi.

Den andre filmen handler om 57-åringen Abraham som var hutu-opprørsleder under borgerkrigen i Rwanda for snart 22 år siden. Han drepte hele familien til filmens andre hovedperson, 27 år gamle Firmin, som så familien ble drept som sjuåring.

Siden 2011 har Rakkenes fulgt møter mellom mennene.

Firmin og Abraham

DOKUMENTAR: Rakkenes har fulgt Firmin og Abraham i fem år. Mennene har en vanskelig historie, men den lokale freds- og forsoningskomiteen prøver å få dem til å forsones.

Foto: Øystein Rakkenes

Ligner Rwanda

FN peker på paralleller mellom det som skjer i Burundi, og folkemordet i nabolandet Rwanda der over 800.000 mennesker ble drept i løpet av noen uker.

– En viktig forskjell er at omverdenen er mer oppmerksomme på det som skjer i Burundi nå, enn man var i Rwanda. Problemet er bare om noen vil handle. Det vet man ennå ikke, sier Rakkenes.

Siden volden brøt ut i april i fjor, har minst 439 mennesker blitt drept, mens 200.000 er drevet på flukt.

SISTE NYTT

Siste nytt