NRK Meny
Normal

Stadig flere nordmenn melder seg

Utenriksdepartementet (UD) får kontakt med stadig flere nordmenn etter tyfonen som rammet Filippinene fredag. Flere har svart på UDs sms-tjeneste, men fortsatt har de ikke full oversikt over antall nordmenn som kan være rammet.

Ødelagte hus etter tyfonen på Filippinene

Tyfonen som traff Filippinene var en av de kraftigste noensinne. Det er fortsatt usikkert hvor mange som omkom. UD har så langt ikke fått inn meldinger om nordmenn som har omkommet.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Astrid Sehl

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD sier de stadig får inn meldinger om nordmenn som er i god behold.

Siden fredag har ambassaden jobbet med å kartlegge hvor mange nordmenn som befant seg på Filippinene da tyfonen Haiyan rammet øysamfunnet.

– Ambassaden tok i bruk et bredt kontaktnett, blant annet lokale myndigheter og ulike organisasjoner, for å komme i kontakt med dem som befant seg der, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NRK.

Samtidig sendte de sms-er til alle som hadde registrert seg hos ambassaden.

– Tjenesten fungerer slik at registrerte nordmenn mottar en melding fra ambassaden, så svarer de hvor de er, og hvordan de har det, sier Sehl.

Bekymringsmeldinger

UD har ikke fått inn meldinger om nordmenn som har status som savnet. Men departementet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra pårørende i Norge som ikke får kontakt med familiene sine på Filippinene.

UD ønsker ikke å opplyse om hvor mange det er fordi situasjonen fortsatt er uoversiktlig.

– Ettersom telefonforbindelsen kommer tilbake, er det stadig flere nordmenn som rapporterer inn.

Hvor mange nordmenn er i god behold?

– Vi har ikke et eksakt antall akkurat nå fordi det er flere som ikke registrerer seg ved ambassaden når de reiser til Filippinene, sier Sehl.

Har dere ikke oversikt?

– Vi har oversikt over de nordmennene som har registrert seg, men det kan være nordmenn som har bodd på Filippinene i mange år, og som ikke har noe spesiell kontakt med norske myndigheter, sier hun.

UD oppfordrer alle nordmenn på Filippinene til å kontakte sine familier og gi beskjed om at de er i god behold hvis de har mulighet til det.

Norge vil trappe opp støtten

Hittil har Norge bevilget 20 millioner kroner til den akutte humanitære innsatsen.

– Men dette er en enorm katastrofe så vi vil trappe opp støtten etter hvert som det blir mer klart hva som er behovet, sier Sehl.

Samtidig hersker det splid om hvor mange som har omkommet som følge av tyfonen.

FN og lokale myndigheter i de hardest rammede områdene, frykter at så mange som 10.000 kan ha omkommet i tyfonen Haiyan og stormfloen den skylte innover land. Men president Benigno Aquino avfeier påstandene, og hevder tallet er 2.500.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt