«Svart enke» sprengte seg selv for tidlig

Ved en feiltakelse skal en tekstmelding ha utløst bombebeltet til en kvinne som hadde planlagt å sprenge seg selv i luften ved Den røde plass i Moskva nyttårsaften.

Nyttårsfeiring på Den røde plass

En såkalt «svart enke» skulle sprenge seg selv midt under nyttårsfeiringen ved Den røde plass i Moskva, men bombebeltet skal ved en feiltakelse ha blitt utløst for tidlig.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / AFP PHOTO

Kvinnen, en såkalt «svart enke» som skal ha tilhørt den samme gruppen som sto bak selvmordsangrepet mot Domodedovo-flyplassen mandag, skulle etter planen sprenge seg selv i luften midt i den feirende menneskemengden ved Den røde plass på nyttårsaften, skriver Telegraph.

Ifølge russiske sikkerhetskilder ble imidlertid eksplosivene kvinnen hadde på seg utløst for tidlig.

Trolig ble bombebeltet kvinnen hadde på seg utløst av en tekstmelding fra mobiloperatøren, som ønsket henne godt nytt år.

Bruker mobiltelefoner

Kvinnen skal på det tidspunktet ha oppholdt seg i et hus et annet sted i Moskva mens hun forberedte seg til selvmordsangrepet. Kvinnen var den eneste som ble drept, mens to andre personer ble sett da de løp fra stedet, ifølge sikkerhetskildene.

Ifølge Telegraph benytter russiske islamister ofte mobiltelefoner for å detonere bombene. Selvmordsbomberens medhjelper, som holder oppsyn over situasjonen, sender ofte selvmordsbomberen en tekstmelding, som utløser eksplosivene.

Mobiltelefonene som brukes for å utløse bombene er som regel avslått fram til like før angrepet finner sted. Denne gangen tror imidlertid sikkerhetskildene at gjerningspersonene var uforsiktige.

Den døde kvinnen er så langt ikke identifisert. Hennes medhjelper er identifisert som en 24 år gammel kvinne fra Dagestan.

Trent av Al Qaida

Mandag ble 35 personer drept og over 150 personer skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften ved bagasjebåndet på Domodedovo-flyplassen, den travleste flyplassen i Moskva.

Russiske sikkerhetsstyrker tror både selvmordsbomberne på nyttårsaften og Domodedovo-flyplassen var medlemmer av en islamistisk terrorgruppe som hadde fått trening av pakistansk Al Qaida.

SISTE NYTT

Siste nytt