– Målet er å ramme hjertet av Russland

Russlandeksperter sier at terrorangrepene i landet bare vil fortsette. – Gruppene som står bak gjør alt de kan for å hevne russiske myndigheter, sier forsker.

RUSSIA-BLAST/AIRPORT

35 mennesker er drept og over 130 er skadd i dagens terrorangrep på Domodedovo-flyplassen i Moskva.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Eksperter på Russland i Norge sier at islamistiske grupperinger fra Nord-Kaukasus trolig står bak det blodige terrorangrepet på Domodedovo-flyplassen i Moskva.

– Dette ligner på handlinger som disse grupperingene har gjennomført tidligere. Den islamistiske opposisjonen i Nord-Kaukasus har bare styrket seg de siste årene, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Tor Bukkvoll.

Tor Bukkvoll

Forsker og Russland-ekspert Tor Bukkvoll sier at islamistiske grupperinger fra Nord-Kaukasus trolig står bak dagens terrorangrep i Moskva.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Minst 35 mennesker er drept og over 130 er skadd i dagens eksplosjon på Domodedovo-flyplassen i Moskva. Ifølge nyhetsbyrået AFP slår politiets sjefetterforsker fast at eksplosjonen var et terrorangrep, og at det kan dreie seg om flere selvmordsbombere.

Fremmedgjort

Bukkvoll forteller at de islamistiske grupperingene i Nord-Kaukasus vokste frem i kjølevannet av den tsjetsjenske krig i begynnelsen av 1990-tallet.

– Voldsspiralen som har vokst seg frem blant de radikaliserte gruppene i Nord-Kaukasus skyldes flere ting. Det er høy arbeidsledighet der, spesielt blant unge menn. Samtidig er området styrt av korrupte ledere som igjen har støtte blant lederne i Moskva.

Også NUPI-forsker Julie Wilhelmsen tenker med en gang på de islamistiske gruppene i Nord-Kaukasus når hun hører om terrorangrepet.

– Russiske myndigheter har ikke klart å samle landet under en identitet. De små gruppene føler seg fremmedgjort, og mange har søkt islam. Som hevn vil de ramme Russland i sitt hjerte, sier Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen tror også grupperinger fra Nord-Kaukasus står bak.

Foto: NUPI

Begge ser også mange likheter med selvmordsangrepet mot metroen Moskva i mars i fjor, der 38 mennesker ble drept.

– Kobling mot OL

Russland har stadig blitt rystet av terrorangrep. Bukkvoll ved FFI sier at angrepene tidligere var en reaksjon mot politiske krav, men at det nå ser ut som direkte hevnaksjoner mot det russiske styret.

– Dette terrorangrepet er en generell protest mot forholdene i Nord-Kaukasus. Ingen vet hvor dette ender, men det er ingen grunn til at det skal stoppe nå.

Bukkvoll tror ikke valget senere i år er sentralt i dagens angrep, men sikter heller mot OL i Sotji 2014.

– Det er mulig de ønsker å vise at Russland ikke kan garantere for sikkerheten. De vet at OL også er et prestisjeprosjekt for statsminister Vladimir Putin, sier han.

Domodedovo

Domodedovo-flyplassen.

Foto: Glen Imrie

SISTE NYTT

Siste nytt