– Kvinne kan ha utløst bomben

Det kan ha vært en kvinnelig selvmordsbomber som utførte attentatet som krevde minst 35 liv på Domodedovo-flyplassen, skriver nyhetsbyrået RIA Novosti.

Video Hetr utløses selvmordsbomben

Her utløses selvmordsbomben på Domodedovo-flyplassen.

Terrorangrep Moskva

Minst 150 mennesker ble skadet i attentatet.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Mye tyder på at attentatet er utført av islamske ekstremister i Nord-Kaukasus. Minst 35 mennesker ble drept og over 150 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta inne i ankomsthallen på flyplassen.

– Eksplosjonen skjedde i det øyeblikket den antatt kvinnelige selvmordsbomberen åpnet vesken sin, sier en anonym sikkerhetskilde til RIA Novosti.

Selvmordsbomberen hadde følge av en mann som stod bak henne da bomben gikk av. Eksplosjonen rev av ham hodet.

Russiske etterforskere sier de har funnet et hode med arabisk utseende, som de først trodde tilhørte selvmordsbomberen.

Nord-Kaukasus

I går sa forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, at islamistiske grupperinger fra Nord-Kaukasus trolig står bak det blodige terrorangrepet.

– Dette ligner på handlinger som disse grupperingene har gjennomført tidligere. Den islamistiske opposisjonen i Nord-Kaukasus har bare styrket seg de siste årene, sa Bukkvoll.

«Svarte enker»

Både Bukkvoll og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen ser likheter med selvmordsangrepet mot metroen Moskva i mars i fjor, der 38 mennesker ble drept.

Da var det to kvinnelig selvmordsbombere som sto bak attentatet. Kvinnene tilhørte de såkalte «svarte enkene».

De har gjort det til et varemerke å slå til på offentlige steder med mange skadde og døde.

Årsaken til at gruppen kalles «de svarte enkene», er at mange av de kvinnene som opprinnelig var med i gruppen hadde mistet sine menn i kamper mellom russiske styrker og tsjetsjenske opprørere.

Video Ettersøker tre menn etter Moskva-terror

NRKs reporter Hans-Wilhelm Steinfeld forteller at politiet i Moskva leter etter tre menn i forbindelse med terrorbombingen på flyplassen mandag.

Kan ha vært gruppe

Ifølge NTB skriver russiske medier at personen bak angrepet på flyplassen kan ha vært en del av en selvmordsgruppe.

Russiske sikkerhetsstyrker ble oppmerksomme på faren for et angrep da en mindre bygning ved en idrettsklubb i Moskva ble helt ødelagt av en eksplosjon 31. desember, skriver Kommersant.

Denne eksplosjonen skal ha blitt forårsaket av en kvinne fra Nord-Kaukasus som ved et uhell sprengte seg selv ved uforsiktig omgang med sprengstoff.

– Opprørsledere hadde utplassert kvinner som skulle gjennomføre et angrep på nyttårskvelden. Men en av dem sprengte ladningen sin for tidlig, skriver avisen og legger til:

– Det er ikke umulig at hun ikke kom alene til Moskva, men sammen med flere grupper av selvmordsbombere.

Gir ledelsen skylden

Medvedev mener ledelsen ved flyplassen Domodedovo må holdes ansvarlig for terrorangrepet mandag.

– Det som skjedde, viser at det var klare brudd på sikkerheten. Noen måtte prøve veldig hardt for å få med seg så mye eksplosiver inn, sier Medvedev, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Mange angrep

Siden den siste russiske krigen mot Tsjetsjenia ble innledet i 1999, har Moskva jevnlig blitt rammet av terrorangrep.

De mange angrepene er et slag mot Russlands internasjonale anseelse, og det vil bli stilt spørsmål ved om landet er i stand til å sørge for tilstrekkelig sikkerhet i forkant av og under vinter-OL i 2014 og fotball-VM i 2018, skriver NTB.

Video Domodedovo-flyplassen gjenåpnet

Domodedovo-flyplassen i Moskva åpnet igjen i dag tidlig etter bombeterroren mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt