Hopp til innhold

Spanjolene kastes på gata - klarer ikke å betale gjelda

Mange spanjoler er hardt rammet av den økonomiske krisen i landet. På grunn av stor arbeidsløshet må mange flytte fra hjemmene sine.

Video 2011

Nett-tv: I Spania har mange familier problemer med å betale gjelda. Derfor blir de kastet på gata.

Madrid: Hege Moe Eriksen

Hver dag blir omtrent 200 familier kastet ut på gata i Spania. En av de familiene som må ut, er familien til 29 år gamle Azucena.

I Azucenas leilighet i Madrid bor fire generasjoner sammen. Hun bor sammen med sin mor og bestemor og sine tre barn. Leiligheten har vært deres hjem i 20 år.

– Jeg kan ikke tro at det er sant. De kommer for å kaste oss ut, sier Azucena til NRK dagen før hun må flytte ut.

Familien skylder 300.000 kroner på leiligheten, og de klarer ikke å betjene gjelden. Moren hennes er sykemeldt og Azucena er arbeidsledig. Hver måned får de utbetalt 5.000 kroner i trygd, men det er ikke nok.

Borgerlig flertall

For familien til Azucena er situasjonen fortvilende. Etter et liv i arbeid, hadde de aldri forestilt seg at det kunne ende slik. Men de er ikke alene. Halvannen million familier i Spania risikerer å miste hjemmene sine på grunn av gjeldsproblemer.

Arbeidsledigheten er på hele 21, 5 prosent, og nå har spanjolene fått nok av økonomisk vannstyre. Derfor er det ventet at Jose Luis Rodriguez Zapateros dager som statsminister snart er over. Sosialistpartiet får mye av skylden for den økonomiske krisen.

Det er ventet at det borgerlige opposisjonspartiet vil gjøre et brakvalg søndag. Meningsmålinger viser at det konservative Partido Popular (PP), og den konservative statsministerkandidaten Mariano Rajoy, ligger an til å vinne klart over sosialistene.

De siste dagene har Spania også fått stadig større oppmerksomhet som ett av landene som kan velte hele eurosonen med sin store gjeldsbyrde i både offentlig og privat sektor.

Unge uten håp

Arbeidsledig kvinne i Spania

NRK treffer en 33 år gammel kvinne på gata i Madrid. Hun sier de unge har svært dårlige utsikter i Spania.

Foto: NRK

Mange av de NRK møter på gata i Spania er fortvilet over situasjonen.

– Vi unge har så få muligheter i Spania. Jeg er 33 år, skilt, arbeidsledig og må bo med foreldrene mine. Utdanningen min kan jeg ikke gjøre noe med, sier hun til NRK.

Men selv om det blir regjeringsskifte i Spania, står PP overfor en vanskelig oppgave.

Den økonomiske veksten stanset opp i tredje kvartal, og prognosen på 0,7 prosent for 2012 gir heller ingen grunn til optimisme, ifølge NTB.

Landet ligger dessuten an til et budsjettunderskudd på 5,9 prosent av brutto nasjonalprodukt neste år, ifølge EU-kommisjonens siste anslag.

– Det er en skam

Tomasa Morcillo Loranca

Azucenas bestemor og barn må finne seg et annet sted å bo når de blir kastet ut av leiligheten deres.

Foto: Bram Verbeke / NRK

Den økonomiske krisen oppleves som svært brutal for mange spanjoler, og myndighetene viser ingen nåde når Azucenas familie kastes ut.

50 politimenn sikrer området rundt bygården hennes klokken åtte om morgenen. I mellomtiden kjøres barna hennes til skolen. De som har møtt opp for å protestere mot utkastelsen, blir ført bort av myndige politimenn.

Azucena sier hun er redd når politiet går til aksjon. Eiendelene hennes lempes ut på gata. På fortauet sitter folk og gråter.

Azucena gråter. Nå må hun finne et annet sted å bo. Bestemoren hennes hjelpes ut av bygården. For henne er dette en tragisk dag.

– Dette er den verste dagen i mitt liv, bortsett fra den dagen da datteren min døde, sier hun.

Men hun synes mest synd på de små barna.

Jeg hadde det så fint sammen med dem. Nå er jeg motløs, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt