Hopp til innhold

Flere båtflyktninger drar til Spania

Færre flyktninger tar sjøveien til Italia, mens antallet flyktninger som drar til Spania er doblet de siste to årene.

Stadig flere migranter reiser nå til Europa via Spania for å unngå Libya.

FLYKTNINGER PÅ SPANSK STRAND: Her ankommer en båt med flyktninger en fullpakket turiststrand i Andalucia i Spania.

Det viser ferske tall fra FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR).

– Trenden er helt klar - nå ser det ut til at flere tar sjøveien til Spania, mens det er færre som drar til Hellas og Italia, sier forsker Jørgen Carling i PRIO til NRK.

Forskeren legger til at det fortsatt er få som krysser havet til Spania sammenliknet med Italia, men at trenden nå ser ut til å endre seg. Mange av de båtflykningene som reiser til Spania kommer fra Afrikas vestkyst.

– Antallet som kom til Spania ble doblet fra 2015 til 2016, og alt tyder på at antallet dobles også fra 2016 til 2017, sier han.

Så langt i år har 96.800 migranter og flyktninger tatt sjøveien til Italia, og nesten 12.000 har dratt til Hellas, og 8.700 til Spania.

Se video øverst i saken av øyeblikket når en båt med migranter ankommer en badestrand full av turister i Andalucia i Spania.

Jørgen Carling

ØKNING TIL SPANIA: Spania kan bli en nøkkeldestinasjon for båtmigranter som drar over Middelhavet, tror PRIO-forsker Jørgen Carling.

Foto: PRIO

– Vil unngå Libya

Carling tror en av årsakene til at flere nå drar til Spania er at det har blitt vanskeligere å komme seg fra Libya til Italia. Myndighetene i de to landene samarbeider og har den siste tiden gått hardere til verks for å stanse strømmen fra Libya til Italia.

– I tillegg er Libya et farlig land å oppholde seg i som flyktning, sier Carling.

Mange flyktnigner i Libya ender opp som slaver, viser en rapport fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Libya blir også omtalt som det verste landet for barn på flukt i en rapport fra Unicef.

Færre tar sjøveien til Europa

I fjorårets julimåned tok 23.552 personer sjøveien fra Libya til Italia. I juli i år et antallet mer enn halvert: 11.461 personer seg til kysten av Italia i juli i år.

Sommermånedene er vanligvis toppmånedene for antallet migranter som krysser middelhavet til Europa. I sommer har ankomstene til Italia gått ned i juli.

– Tallene svinger veldig, så det er ennå for tidlig å si noe konkret for å forklare hvorfor, sier Carling.

Flyktninger over Middelhavet

HALVERT: Færre tar sjøveien over Middelhavet fra Libya i juli, antallet er halvert sammenlignet med samme måned i fjor.

Foto: Anna Surinyach / AP

SISTE NYTT

Siste nytt