IOM-rapport: Afrikanske migranter selges som slaver i Libya

Prisen på migrantene og flyktningene som selges på markeder i Libya, varierer fra 200 til 500 dollar, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Migranter og flyktninger holdt fanget i Sabha

Ifølge IOM blir afrikanske migranter solgt som slaver på markeder i Libya. I byen Sabha blir mange holdt tilbake mens familiene deres trues til å betale løsepenger.

Foto: International Organization for Migration (IOM)

Organisasjonen har snakket med migranter som forteller om grusomme forhold i Libya.

Vitner forteller at flere migranter ender opp på slavemarkeder hvor de selges som billig arbeidskraft eller sexslaver, skriver IOM i en ny rapport tirsdag.

IOM har intervjuet vestafrikanske migranter som beskriver hvordan de ble solgt på parkeringsplasser i byen Sabha, sør i Libya.

En vare

– For opptil 500 dollar blir migrantene holdt igjen i to til tre måneder, sier Othman Belbeisi, som leder IOMs arbeid i Libya.

– De selges som en vare på markedet. Det å selge mennesker er i ferd med å bli en trend blant menneskesmuglere, sier Belbeisi.

Flyktningene og migrantene fra land som Nigeria, Senegal og Gambia holdes fanget før de slippes nordover mot Middelhavet, hvor mange prøver å komme seg om bord båter til Italia.

De fleste slavene ender opp som arbeidskraft på byggeplasser og i landbruket. Enkelte får betalt, men mange får ingenting.

– Ifølge IOM varierer prisen på slavene ut ifra hvilke ferdigheter de har. Dersom man kan sy eller male, øker prisen, sier Belbeisi til BBC.

Han forteller også at flere kvinner voldtas og tvinges til prostitusjon. Enkelte kvinner ender som sexslaver hos libyske menn, forteller et vitne.

Europe Migrants

Hvert år forsøker tusenvis av migranter og flyktninger Middelhavet med et håp om et bedre liv i Europa.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Slått

En senegalesisk mann som IOM har snakket med, forteller at han ble holdt fanget i et hus i Sabha sammen med hundre andre. Der ble de slått mens de prøvde å få familiene sine til å kjøpe dem fri.

Selv ble han kjøpt fri av en annen slavehandler, som satte en ny pris på ham.

Ifølge IOM blir enkelte av dem som ikke er i stand til å kjøpe seg fri, drept eller nektet mat.

Mange omkommer

Dersom migrantene klarer å unnslippe slavehandlere, er det fortsatt mange farer på veien til Europa.

Ifølge IOM har minst 663 mennesker mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet til Europa så langt i år. Rundt 25.100 migranter og flyktninger har i samme periode ankommet Italia, en økning på 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Europeiske land har forsøkt å redusere antallet migranter som forsøker å ta seg til Europa via sjøveien fra Libya til Italia.

Italia har blant annet gått med på å styrke den libyske kystvakta, slik at den skal kunne stoppe og tvinge båter til å snu tilbake til Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt