Hopp til innhold

Søreide møtte Suu Kyi: – Langt igjen til en løsning for rohingyaene

NAYPYIDAW, MYANMAR (NRK): – Det er små, men positive signaler når det gjelder situasjonen for rohingya-folket. Det sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK, etter sitt møte med Myanmars leder Aung San Suu Kyi i dag.

Søreide møter Suu Kyi

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide drøfter situasjonen for rohingya-folket med Myanmars leder Aung San Suu Kyi.

Foto: Gunnar Batthammer / NRK

Den norske utenriksministeren møtte Myanmars leder, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi, i hovedstaden Naypyidaw:

– Det var et godt møte, hvor budskapet mitt var det samme som det har vært hele veien, sier Ine Eriksen Søreide til NRK.

– Nemlig at vi må stanse volden, sikre en humanitær tilgang til alle de menneskene som nå trenger å få dekket sine helt grunnleggende behov. Det må sikres at flyktningene kan returnere trygt og være trygge når de kommer tilbake, sier utenriksministeren.

Masseflukt

Ifølge FN har mer enn 620.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh de siste tre månedene etter en offensiv fra Myanmars regjeringsstyrker.

Hundrevis av landsbyer er brent ned, og det er meldt om utenomrettslige henrettelser og massevoldtekter. FN har slått fast at det drives etnisk rensing i provinsen Rakhine der rohingya-folket bor.

Flere lands ledere har anklaget hæren i Myanmar for folkemord, og de internasjonale reaksjonene har vært sterke. Hva sier Myanmars leder til dette?

Utenriksminister Søreide Eriksen

– Det er langt igjen til en løsning for rohingyaene, sier utenriksministeren etter dagens møte i Myanmar.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Langt igjen

– Hun ser absolutt det som det internasjonale samfunnet ønsker å videreformidle, sier den norske utenriksministeren etter møtet med Aung San Suu Kyi.

– Vi har sett noen små skritt av bevegelse i riktig retning, selv om det er veldig langt igjen til vi kan si at vi er i nærheten av en løsning, sier Søreide, som minner om at Suu Kyis makt er begrenset.

– Alle vet at det ikke er den demokratisk valgte regjeringen og Aung San Suu Kyi selv som har kommandoen over de militære.

– Lederen har ansvaret

Den norske utenriksministeren understreker likevel at landets leder har det politiske ansvaret:

– Hun er jo den valgte lederen, og enhver leder må ta ansvar for situasjonen i landet sitt.

– Jeg opplever at hun responderer positivt på det jeg og andre har sagt i møte med henne, nemlig at det internasjonale samfunnet ikke vil slippe oppmerksomheten om dette, snarere tvert imot.

–- Men så vet vi at situasjonen er veldig kompleks, og det er viktig at de større landene har samtaler med de militære og dermed bidrar til å dempe volden.

MYANMAR-ROHINGYA/BANGLADESH

Hundretusener av rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra Myanmars regjeringsstyrker.

Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / Reuters

Amnesty fordømmer

Amnesty International offentliggjør i dag en 100 sider lang rapport, der konklusjonen er at årelang forfølgelse har ledet frem til dagens krise.

– Rakhine-provinsen er et åsted. Det var tilfelle lenge før den ondskapsfulle militære voldskampanjen de siste tre månedene, sier Anna Neistat, Amnestys forskningsleder.

Regjeringene i Myanmar og Bangladesh skal etter planen undertegne en avtale om retur av flyktningene en av de nærmeste dagene. Det var et viktig tema under dagens møte mellom Myanmars leder og den norske utenriksministeren.

–Trygg retur ikke nok

– Det er ikke nok å sikre en trygg retur i form av reisen tilbake. Det må også sikres at det ikke begås nye overgrep, sier Ine Eriksen Søreide.

– Det internasjonale presset øker, og flere aktører prøver å legge press på de militære. Det mener jeg er en viktig vei å gå, sier den norske utenriksministeren etter møtet med Aung San Suu Kyi i Myanmars hovedstad Naypyidaw i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt