NRK Meny
Normal

Sør-Korea viser muskler

I dag offentliggjorde den sørkoreanske marinen bilder fra en stor militærøvelse ved en omstridt øygruppe i havet mellom Sør-Korea og Japan.

Militærøvelse ved omstridt øygruppe

Sørkoreanske spesialsoldater ble fløyet inn med helikoptre og tok 'kontroll' over øygruppen.

Foto: NEWS1 / Reuters

– Øvelsen viser vår vilje til å forsvare landet vårt, sier talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet Kim Min-seok.

Konflikten om øygruppen har vart i mange år, og handler om at begge land mener øygruppen er en del av deres territorium.

Dokdo, eller Takeshima på japansk, består av kun to klippeøyer med rundt 30 store steiner rundt. Øygruppa ligger midt mellom Sør-Korea og Japan, og Japan har tidligere foreslått å ta konflikten til Den internasjonale domstolen i Haag, uten at det har ført frem.

– Dokdo er en del av vårt territorium, både historisk og geografisk, sier Kim Min-seok.

Sterke følelser

South Korea Japan Disputed Islands

Flere sørkoreanske krigsskip deltok i øvelsen.

Foto: Ap

Striden om øyene vekker sterke følelser i Sør-Korea. Øygruppen er et symbol på det dårlige forholdet mellom Sør-Korea og Japan, som har røtter tilbake til Japans kolonisering av Sør-Korea mellom 1910 og 1945.

Okkupasjonen har etterlatt dype sår i Sør-Korea, blant annet fordi Japan har nektet å kompensere kvinner som ble tvunget til å jobbe som sexslaver for japanske soldater under andre verdenskrig.

Sør-Korea mener Japan viser manglende vilje til å gjøre opp for sin imperialistiske fortid når de fortsetter å gjøre krav på øyene.

Fordømmer øvelsen

I Japan reagerer myndighetene med å fordømme militærøvelsen.

– Dette er totalt uakseptabelt. Sør-Korea har krenket Japans suverenitet, sier departementsråd Yoshihide Suga.

Japan har sendt en formell protest til Sør-Korea, men Suga sier at Sør-Korea fortsatt er en viktig alliert til Japan.

South Korea Japan Disputed Islands

Soldatene rappellerte ned fra helikoptre da de inntok øygruppen.

Foto: Ap

Spenningen mellom de to landene økte betydelig da den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak besøkte øygruppen i fjor. Presidenten lot seg ikke skremme av de japanske advarslene mot å besøke øyene.

– Dokdo er utvilsomt vårt territorium, og et sted det er verdt å ofre livet for å forsvare. La oss sørge for å beskytte det med stolthet, sa Lee.

Lee Myung-bak

Den tidligere presidenten i Sør-Korea Lee Myung-bak besøkte øygruppen i fjor.

Foto: HANDOUT / Reuters

Seoul erklærte øygruppen som sørkoreansk territorium i 1952, noe Japan mener var ulovlig fordi øygruppen ikke ble omfattet av fredsavtalen etter andre verdenskrig, den såkalte San Francisco-traktaten, som listet opp landområder Japan måtte gi fra seg.

Japan er også i konflikt med Kina om retten til en annen øygruppe. Striden gjelder hvem som har retten til øygruppen som Japan kaller Senkaku og Kina kaller Diaoyu. Nærgående episoder mellom de to landenes skip og fly har skapt frykt for væpnede sammenstøt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt