NRK Meny
Normal

Sør-Korea frykter gisselaksjon

Nord-Korea fortsetter blokaden ved industriområdet Kaesong. Sør-Korea sier de er klare til å løse en eventuell gisselsituasjon i området.

SKOREA-NKOREA-US-MILITARY

MÅTTE SNU: Sørkoreanske varebiler måtte snu og dra hjem da de ble stoppet på grensen like ved industrikomplekset Kaesong i Nord-Korea.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Anders Magnus

Torsdag ble fabrikkene ved Kaesong fortsatt drevet som normalt, men for annen dag på rad blokkerte Nord-Korea torsdag sørkoreaneres adgang til industrisonen Kaesong, og Nord-Korea gjentok trusselen om å stenge hele sonen.

Om Sør-Korea og sørkoreanske medier fortsetter å komme med fornærmelser mot nord og true med militæraksjon, vil industrisonen bli stengt og alle de 53.000 nordkoreanske ansatte bli trukket tilbake, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Rundt 900 sørkoreanske arbeids- og bedriftsledere er til stede i området. Dersom fabrikkene stenges vil de nok ønske å komme tilbake til Sør-Korea. Sørkoreanske militære myndigheter har sagt at dersom Nord-Korea prøver å holde igjen noen som gisler, har de planer for å redde dem ut. Dette har Nord-Korea reagert på og sagt at de tolker som en krigserklæring.

526 ble nektet

Rundt 40 lastebiler ventet på å krysse grensa for å kjøre til industrisonen torsdag morgen, men snudde da det ble opplyst over høyttaler at det var forbudt å krysse grensa.


Totalt 526 sørkoreanere og 421 kjøretøyer skulle etter planen krysse grensa inn i Nord-Korea torsdag.


Sørkoreanske myndigheter benektet meldinger om at Nord-Korea hadde krevd en total uttrekking av sørkoreansk personell fra Kaesong innen 10. april.
Gjenforeningsministeriet sier at Nord-Korea bare ba noen av bedriftene i Kaesong om en liste over sørkoreanske ansatte som skulle reise ut innen den datoen.

Dramatisk opptrapping

Nord-Korea informerte onsdag Sør-Korea om at den daglige trafikken av sørkoreanere til Kaesong, 10 kilometer inne i Nord-Korea, var stanset.
Det er ikke sagt noe om hvor lenge grensestengningen vil vare, men Nord-Korea sa at alle sørkoreanere som befant seg i Kaesong, var fri til å forlate byen.


Kaesong drives av Nord-Korea og Sør-Korea i fellesskap og gir arbeid til over 50.000 nordkoreanere i 123 fabrikker.

Siden Kaesong er en viktig kilde for valuta for Nord-Korea, er blokkeringen av adgangen til sonen en dramatisk opptrapping av den pågående konflikten mellom Nord- og Sør-Korea.

Truer USA

Kim Jong-un

TRAPPER OPP: Kim Jong-un fortsetter den hissige retorikken overfor naboene i Sør-Korea.

Foto: Ap

Det nordkoreanske militæret har fått grønt lys av regimet i Pyongyang til å gå til angrep på USA, også med atomvåpen.

Nord-Korea har ennå ikke klart å lage et så lite atomstridshode at det kan få plass på en rakett, men amerikansk og sørkoreansk etterretning har oppdaget at Nord-Korea har flyttet en mellomdistanserakett, en såkalt musudan-rakett til østkysten av Nord-Korea. Den kan fyres av og nå Sør-Korea, Japan og den amerikanske kolonien Guam i Stillehavet. Selv om det ikke er atomstridshode på raketten kan den gjøre stor skade.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt