NRK Meny
Kronikk

La Kim beholde atomvåpnene

Det er bare én mulig vei til fred: Å se gjennom fingrene med Nord-Koreas atomvåpen, gi rom for økonomiske reformer i Pyongyang og få Nord-Korea til å forplikte seg på ikkespredning, skriver Stein Tønnesson

South Korea Koreas Tension Park Geun-hye

Sør-Koreas president Park Geun-hye har mulighet til å skape fred med naboen i nord, mener Prio-forsker Stein Tønnesson

Foto: Ahn Jung-won / Ap

Nord-Koreas atomprøvesprengning midt i februar og krigstruslene i påskehelgen trakk oppmerksomheten bort fra det viktige presidentskiftet i Sør-Korea 21. februar, da Park Geun-hye inntok Det blå hus i Seoul. Hun vil bygge fred på den koreanske halvøya.

Konservativ solskinnspolitikk

Politisk er Park like konservativ som forgjengeren Lee Myung-bak (2008-13), men hun står for en annen nordkorea-politikk. Den ligner mer på solskinnspolitikken til presidentene Kim Dae-jung (1998-2003) og Roh Moh-hyun (2003-08).

Hun endret ikke syn selv da Nord-Korea opphevet våpenstillstanden fra 1953 og utbasunerte at det nå igjen hersker krig.

Stein Tønnesson, Prio

Mens Lee reagerte på nordkoreanske provokasjoner med å avbryte handel og matvarehjelp, vil Park tillate humanitærhjelp, gjenoppta familiegjenforeninger og bygge tillit mellom nord og sør. Hun endret ikke syn selv da Nord-Korea opphevet våpenstillstanden fra 1953 og utbasunerte at det nå igjen hersker krig.

LES OGSÅ: «Kvinnen som erobret Sør-Korea» av Torbjørn Færøvik

Samtidig har Park vært klar på at hun vil gjengjelde provokasjoner. Hvis Nord-Korea gjør noe tilsvarende som i 2010, da et sørkoreansk marinefartøy ble senket og en befolket øy kom under artilleribeskytning, vil Sør-Korea angripe kommandosentralen i Pyongyang. Den trusselen er så håndfast at Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans rådgivere vil tenke seg om to ganger før de tester ut om Park mener alvor.

Hvem er Park Geun-hye?

Hun ble født i 1952 mens Korea-krigen raste. I 1961 grep faren hennes, Park Chung-hee, makten i et kupp og innledet den politikken som gjorde Sør-Korea til en moderne industristat. I 1974 måtte Geun-hye avbryte studier i Frankrike for å bli ny førstedame i Seoul da moren ble myrdet av en nord-koreansk agent.

Nord-Korea kommer ikke til å oppgi sine atomvåpen.

Stein Tønnesson, Prio

I 1979 ble faren myrdet av sin sikkerhetssjef. Park Geun-hye er singel kvinne i et mannsdominert samfunn. To ganger har hun reddet det konservative partiet fra krise. I desember 2012 ble hun valgt til president.

Hva blir Nord-Koreas svar?

Både Nord og Sør er nå styrt av tidligere lederes barn, skjønt de tilhører hver sin generasjon. Park er over dobbelt så gammel som Kim. Han tok over i desember 2011 da faren Kim Jong-il døde. Kim Jong-un ligner av utseende sin farfar Kim Il-sung, grunnleggeren av Den Demokratiske Folkerepublikken Korea. Foreløpig ser det ut til at tante Kyong-hui og onkel Jang Song-thaek er Kim Jong-uns nærmeste rådgivere. Denne uka fikk de sin mann Pak Pong-ju tilbake på plassen som statsminister.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Forrige gang Pak prøvde seg var 2003-07, da en dårlig planlagt valutareform gjorde slutt på hans Kina-inspirerte eksperimenter med markedsøkonomi. Også denne gangen vil han få problemer, blant annet med de omfattende sanksjonene som FN har vedtatt for å presse Nord-Korea til å avvikle sitt atomprogram.

Vil ikke oppgi atomvåpnene

Nord-Korea kommer ikke til å oppgi sine atomvåpen. Det som trolig er Kim Jong-uns strategi, er å sikre regimets overlevelse med atomvåpen mens han myker opp farens militæret-først-politikk, skjærer ned på antall tropper og offisersprivilegier - og satser på økonomisk vekst. Det var det Park Chung-hee gjorde i Sør-Korea fra 1961 og Deng Xiaoping i Kina fra 1979. Kineserne har lenge rådet Nord-Korea til å følge Kinas vei.

Det ligger enorme økonomiske muligheter i koreansk forsoning.

Stein Tønnesson, Prio

For å virkeliggjøre en vekststrategi må det være fristende for Kim å svare på Parks invitt. Over hundre sørkoreanske selskaper har investert i den nordkoreanske industrisonen Kaesong, der over 50,000 nordkoreanere arbeider. Hvis det bygges infrastruktur gjennom Nord-Korea, kan landet bli et knutepunkt for handel mellom Japan, Kina og Russland. Det ligger enorme økonomiske muligheter i koreansk forsoning.

Avhengig av USA

Kim Jong-un kan hente inspirasjon fra tilnærmingen mellom farfar Kim Il-sung og Park Chung-hee i 1972. Da hadde nettopp president Nixon vært i Beijing. Kim fryktet å miste Kinas støtte. Park fryktet å miste USAs støtte. Derfor nærmet de seg hverandre og ble enige om en plan for nasjonal gjenforening – som aldri ble noe av. Nå kan nye Kim og Park prøve seg.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

For Park er Nord-Koreas atomvåpen et stort hinder. Hvis hun skal få Pyongyangs tillit, må hun stilltiende godta atomvåpnene. Det vil ikke falle i god jord i Washington, og alliansen med USA er grunnsteinen i Sør-Koreas sikkerhet.

La Nord-Korea beholde atomvåpnene

Det er på tide å erkjenne at USA, Kina, Russland og verdenssamfunnets forsøk på å hindre at Nord-Korea blir en atommakt har slått feil, tross alle FNs sanksjoner. Verken USA eller Kina er innstilt på å gå til krig for å ødelegge atomvåpnene. Nord-Korea vil for enhver pris beholde dem. Dermed er det bare én mulig vei til fred. Det er å se gjennom fingrene med atomvåpnene, gi rom for økonomiske reformer i Pyongyang, oppmuntre til forsoning mellom Kim og Park og få Nord-Korea til å forplikte seg på ikkespredning.

Verken USA eller Kina er innstilt på å gå til krig for å ødelegge atomvåpnene.

Stein Tønnesson, Prio

Prinsippet bak fredsprisvinner Kim Dae-jungs solskinnspolitikk er fortsatt gyldig selv om han ikke nådde målet i sin levetid. Noen ganger må sola skinne lenge på en stolt, isolert og utsultet skikkelse før han våger å ta av seg frakken.