Sønnen får besøke Suu Kyi

Den ene av sønnene til Aung San Suu Kyi har fått innvilget visum til Burma. Dermed får han besøke moren for første gang på ti år.

Kim Aris

Kim Aris (33) er den yngste sønnen til Aung San Suu Kyi og avdøde Michael Aris. Nå har han fått innvilget visum til Burma.

Foto: Ap

Det bekrefter Suu Kyis advokat, melder nyhetsbyrået AFP.

– Han har fått visum og vil forsøke å reise allerede i dag, sier advokat Nyan Win til AFP.

Ifølge advokaten vil Aung San Suu Kyi selv møte sønnen på flyplassen i Rangoon.

Kim Aris er den yngste sønnen til tidligere fredsprisvinner og demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi (65) og hennes avdøde ektemann Michael Aris.

Kim Aris (33) bor i Storbritannia og er britisk statsborger. Han søkte om visum ved Burmas ambassade i Bangkok i Thailand for to uker siden.

Sist gang han fikk møte moren var i 2000, da han ble innvilget tre ukers opphold i Burma, skriver NTB.

Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest lørdag 13. november. Hun hadde da sittet sju år i husarrest i hjemmet sitt i Rangoon, uten kontakt med omverdenen.

Forlot familien for Burma

Aung Sang Suu Kyi giftet seg i 1972 med den britiske forskeren Michael Aris. De fikk to sønner, Alexander og Kim.

Suu Kyi forlot familien for å kjempe for det hun var og det hun trodde på. Hun sa det var hennes skjebne, og familien aksepterte det.

I 1988 dro hun tilbake til Burma, først for å pleie moren, siden for å lede den demokratiske bevegelsen.

Fikk ikke se ektemannen før han døde

I 1997 fikk Aris diagnosen prostatakreft, som senere skulle vise seg å være dødelig. Flere land og kjente personer, blant annet Kofi Annan og Pave Johannes Paul II, ba juntaen om å gi Aris visum for å besøke Suu Kyi i Burma.

Men de burmesiske makthaverne nektet Aris innpass, med begrunnelsen at de ikke kunne ta vare på ham. I stedet oppfordret juntaen Suu Kyi om å reise til Aris i Storbritannia. Hun satt da ikke i husarrest, men ble værende i Burma fordi hun ikke stolte på juntaens løfte om at hun skulle få slippe inn i landet igjen dersom hun dro.

Aris døde på sin 53-årsdag i 1999. Siden 1989, da Suu Kyi før første gang ble satt i husarrest, hadde de bare møtt hverandre fem ganger. Den siste gangen var i julen i 1995.

Nobels fredspris til Suu Kyi

Ektemannen Michael Aris og sønnene Alexander og Kim tok i mot Nobels fredspris i Oslo i 1991 på vegne av Aung San Suu Kyi.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.