Åpner for samarbeid med militærjuntaen

Burmas demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi sier hun er villig til å samarbeide med militærjuntaen som holdt henne innelåst i 15 år, men på visse vilkår.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi sier for første gang at hun ikke er fremmed for å samarbeide med militærjuntaen, med det forutsetter visse vilkår.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Den 65 år gamle fredsprisvinneren sier at samarbeidet forutsetter at juntaen endrer sitt politiske system til det beste for folket.

– Vi utelukker ikke å jobbe samme med dem, sier Aung San Suu Kyi på telefon til nyhetsbyrået Reuters, seks dager etter at hun ble løslatt fra huset hun har vært fanget i.

Uttalelsene er de sterkeste som har kommet i tilknytning til militærjuntaen i landet og hennes ønske om å forplikte dem til å få til demokratiske reformer.

Aung San Suu Kiy og Anders Magnus

Aung San Suu Kiy og Anders Magnus under deres møte torsdag.

Foto: Anders Magnus / NRK

Les også: Frykter ikke ny husarrest

Les også: Suu Kyi krever demokrati i Burma

NRK møtte henne

Hun oppholder seg nå i sitt hjem i den tidligere hovedstaden i Burma, Rangoon. NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus fikk i går NRKs første intervju med demokratiforkjemperen i samme by.

Aung San Suu Kyi mener Norge bør engasjere seg med med militærjuntaen i Burma, så lenge dette ikke innebærer noen form for anerkjennelse av de militæres handlinger.

Hun snakket om sitt forhold til Norge og tankene rundt nobelprisutdelingen.

Video Intervju med Aung San Suu Kyi

SE VIDEO: NRK møter Aung San Suu Kyi.

– Vil forsøke å få henne til Oslo

Selv om Nobelkomiteens leder har invitert henne, kan hun ikke reise til Oslo og holde sitt Nobelforedrag så lenge militærjuntaen styrer. Og utenriksminister Jonas Gahr Støre har invitert henne til landet.

Men prisvinneren er nemlig slettes ikke sikker på om hun får komme tilbake til Burma - hvis hun reiser.

– Hvis Nobelkomiteen ønsker at jeg skal komme raskt, så må de forsikre seg om at vi også raskt får demokrati i Burma, sier Aung San Suu Kyi.

SISTE NYTT

Siste nytt