NRK Meny
Normal

Ukrainske soldater flyktet til Russland

Flere hundre ukrainske regjeringssoldater har flyktet til Russland i frykt for prorussiske milits.

Ukrainske soldater

Ukrainske soldater i en teltleir på russisk side av grensen mandag kveld etter at de rømte til Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Anton Shingera

Anton Shingera, en lege i de ukrainske styrkene som rømte til Russland, snakket mandag kveld med utenlandske journalister.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Mandag rømte minst 311 soldater fra den ukrainske hæren over grensen til Russland etter å ha blitt angrepet av prorussiske styrker.

Tallene på hvor mange som rømte over grensen er usikre. Ukrainske styrker sier 311, mens en talsmann for de russiske grensemyndighetene sier over 400.

En ukrainske talsmann sier at styrkene ødela våpnene sine før de søkte tilflukt i Russland, mens en talsmann for den prorussiske militsen sier at de kastet fra seg våpnene og rømte, slik at militsen kunne overta våpnene.

Uansett representerer hendelsen et alvorlig prestisjetap for Ukraina, ettersom styrkene måtte søke tilflukt i Russland, landet de anklager for å hjelpe opprørerne.

Da en del de ubevæpnede ukrainske styrkene i dag vendte tilbake over grensen, ble de beskutt av medlemmer av den prorussiske militsen.

– Rundt klokken 06.00 skjøt separatistsoldater svikefullt mot en kolonne med 195 ubevæpnede ukrainske soldater som vendte tilbake fra den russiske føderasjonen, sier talsmann for Ukrainas sikkerhetsråd, Andriy Lysenko.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainske soldater

To av de ukrainske soldatene som mandag søkte tilflukt i Russland etter å ha blitt angrepet.

Foto: SERGEI VENYAVSKY / AFP

Hundretusener flykter til Russland

Samtidig kom det tirsdag nye tall som tyder på at langt flere enn tidligere antatt har rømt fra kampene i det østlige Ukraina til Russland.

Rundt 730.000 mennesker har flyktet til Russland Ukraina så langt i år, sier Europa-direktøren for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Vincent Cochetel.

Tallet er langt høyere enn det som hittil har vært kjent. Så langt har man basert seg på tall fra Russlands immigrasjonskontor som har oppgitt 168.000 flyktninger.

UNHCR har kommet frem til tallet på ukrainske flyktninger ved å se bort fra mennesker som normalt ville krysset grensen i forbindelse med handel og turisme.

I tillegg til de som har flyktet til Russland er ifølge UNHCR 117.000 interne flyktninger i Ukraina. Hver dag blir det 1200 nye interne flyktninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktningeleir i Simferopol

Flyktninger fra kampene i Øst-Ukraina i en leir utenfor Simferopol, hovedstaden på Krim-halvøya.

Foto: MAX VETROV / Ap

Ber sivile forlate byene i øst

Fra Donetsk

To sivile utenfor et tilfluktsrom under et opphold i kampene i Petrovskij-distriktet i Donetsk tirsdag.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Flyktningstrømmen vil etter at alt å dømme vokse ytterligere etter at ukrainske regjeringsstyrker nå er i ferd med å stramme grepet om millionbyen Donetsk.

De ber nå sivile om å forlate Donetsk og de andre byene i det østlige Ukraina som kontrolleres av den prorussiske militsen.

Mens kampene raser rundt byene i Øst-Ukraina har myndighetene i Kiev bedt opprørerne gå med på å opprette «humanitære korridorer» i noen timer hver dag der sivile kan komme seg unna kampsonene.

– Vi reiser fordi det pågår en krig, sa Igor til nyhetsbyrået AFP på jernbanestasjonen i Donetsk. Han forlater byen sammen med sin gamle mor, og planlegger nå å reise til Lviv i det vestlige Ukraina.

Andre reiser den andre veien: – Huset vårt ble brent ned og naboens hus også. Hele gaten ble bombet. Vi reiser til Moskva, til vår datter, sier Jurij Ivanovitsj på den samme jernbanestasjonen.

Han reiser sammen med familie og venner, og kommer snart til å slutte seg til de 730.000 som ifølge UNHCR allerede har søkt tilflukt i Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt