Hopp til innhold

Søket etter det MH370 er over: – Vi klarte ikke å fullføre oppdraget

Malaysiske myndigheter holdt onsdag en pressekonferanse om at de ikke vil fortsette det fire år lange søket etter det forsvunne passasjerflyet fra Malaysia Airlines MH370.

Anthony Loke Siew Fook

BEKLAGER: Samferdselsministeren Anthony Loke Siew Fook beklager at de ikke har klart å løse gåten for MH370.

Foto: AP

Tirsdag ble det kjent at søket etter passasjerflyet fra Malaysia Airlines MH370 avsluttes.

– I går ble søksoperasjonen gjennomført av Ocean Infinity avsluttet for godt. Det er med dyp sorg vi må meddele at operasjonen ikke klarte å fullføre oppdraget og finne MH370, sier den malaysiske samferdselsministeren Anthony Loke Siew Fook fra pressekonferansen.

Moderne teknologi hjalp ikke

Søket har foregått på over 120 000 kvadratkilometer i Det indiske hav.

Etter at søket offisielt ble avsluttet i januar 2016, tok det private selskapet Ocean Infinity over for å gjøre et siste forsøk.

Her benyttet de det norske superskipet Seabed Constructor, som tok i bruk nymoderne teknologi med helt nye undervannsroboter. Ministeren beklaget at de ikke fant flyet til tross for den store satsingen.

FILE PHOTO: Malaysian Airlines Boeing 777 with the registration number 9M-MRO flies over Poland

BOEING 777: Passasjerflyet fra Malaysia Airlines Boeing 777-200ER forsvant på mystisk vis natt til 8. mars 2014 over Thailandbukta.

Foto: Stringer . / Reuters

– Vi har tatt i bruk den beste teknologien tilgjengelig og brukt moderne enheter, eksperter og de beste redningsmannskapene. Dessverre ga ikke søket det vi håpet på, og vi har ikke lyktes i å finne mer fra området hvor flyet styrtet, sier Fook.

Mannskap fra Australia, Malaysia og Kina har også tidligere vært involvert i søket.

– Vi ønsker å takke alle nasjoner som har bidratt med kompetanse og ekspertise, sier samferdselsministeren.

Flyet hadde 239 mennesker om bord og skulle frakte passasjerene fra Kuala Lumpur til Beijing. Det var flest kinesere og malaysiere om bord, men også mennesker fra blant annet Nederland, USA, Canada, Frankrike og Russland.

Jakten på passasjerflyet omtales som et av de største søkene og mysteriene i luftfartshistorien, både over og under vann. Til sammen har det kostet bortimot 200 millioner dollar.

Etterlatte reagerer

Flere av passasjeraneres familiemedlemmet reagerer på at søket nå avsluttes, og ber om at det skal fortsette.

seabed

FEILET: Det norske skipet Seabed Constructor klarte ikke å finne det forsvunne flyet.

Foto: Tony Ashby / AFP

– De sier søket er så dyrt, men det har likevel ikke kostet mer enn en helt ny Boeing. Malaysiske myndigheter må be andre land om bistand hvis dette kun handler om penger, sier Grace Nathan som hadde en mor om bord på flyet til The Guardian.

– Det er viktig at folk husker at MH370 ikke er historie, fortsetter han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kamala Harris på vei ut av Air Force Two før hun reiser til Milwuakee i Wisconsin.

Harris slår Trump på ny meningsmåling

Kamala Harris leder knapt mot Trump. Hun må fortsatt jobbe beinhardt for å sanke nok velgere. Snart må hun også velge hvem hun vil ha som visepresident.

Secret Service-sjef Kimberly Cheatle vitner for en tilsynskomité i Representantenes hus mandag. Vi ser en kvinne med mørkt, skulderlangt hår sitte ved et brunt bord. Et navneskilt står i forgrunnen. Hun har på seg blå blazer og snakker i en mikrofon. I bakgrunnen sitter flere menn i dress.

Secret Service-sjef går av

Nyheten kommer dagen etter at Kimberly Cheatle forklarte seg i Representantenes hus om attentatet mot Donald Trump.

Nestleder i Fatah Mahmoud Al-Aloul, Kinas utenriksminister Wang Yi og Hamas-toppen Mussa Abu Marzuk i Beijing tirsdag.

Kan Kina-avtale ende 20 år med pale­stinsk splittelse?

Rivalene Fatah og Hamas har kjeklet i to tiår. Med Kinas hjelp har de skrevet under en avtale om en palestinsk «forsoningsregjering».