Hopp til innhold

Snowden har spredd hemmeligheter i låst fil som forsikring

Edward Snowden advarte om at å drepe ham ikke ville stoppe lekkasjene. Nå viser det seg at han som «livsforsikring» har spredd all den hemmelige informasjonen han tok ut i en låst fil.

Edward Snowden og cipher-tekst over hele

Edward Snowden har blitt intervjuet av The Guardian. Da skal han ha fortalt journalistene at han har spredd en kryptert forsikringsfil. I dette bildet sees deler av denne artikkelen i kodet kryptert tekst.

Foto: The Guardian / Reuters

Det er journalisten Glenn Greenwald i britiske The Guardian som forteller om hvordan mannen bak lekkasjene av amerikansk overvåking av telefoner og internettjenester har sikret seg.

Ifølge journalisten har Snowden samlet alt det topphemmelige materialet han sitter på i en låst og kryptert fil. Filen er så delt med flere mennesker over hele verden som forsikring.

– Han er ekstremt forsiktig og har tatt sine forholdsregler for å sikre at mange forskjellige personer over hele verden har denne filen slik at informasjonen til slutt uansett vil bli publisert for offentligheten, sier Greenwald til det amerikanske nettstedet The Daily Beast som drives av blant annet Newsweek.

«Dødmannsknapp»

Glenn Greenwald

Journalist Glenn Greenwald i The Guardian ble fortalt om forsikringsfilen av Snowden selv da han intervjuet ham i Hongkong.

Foto: Vincent Yu / Ap

Den krypterte filen skal sikre Snowden at det ikke lønner seg for amerikansk etterretning å ta livet av ham eller på annen måte forsøke å sette ham ut av spill.

Filen inneholder alt, men er låst. De som har fått filen av Snowden og hans medhjelpere kan dermed ikke lese innholdet. For å lese innholdet trengs en nøkkel for å åpne krypteringen.

Teknikken er digital, men har likevel fått et kallenavn knyttet til den analoge verden: Dødsmannsknappen

For ifølge Greenwald er det satt i verk systemer som gjør at hvis noe skjer med mannen som er kilden til lekkasjene vil alt han sitter på slippes.

– Hvis noe som helst skjer med Edward Snowden har han ordnet det slik at alle som har fått den krypterte filen vil få tilgang på nøkkelen for å åpne den. Deretter vil hele det hemmelige materialet være spredd, forteller Greenwald til The Daily Beast.

Skal ha planlagt lekkasjene over tid

Snowden fortalte selv i et nettmøte med avisa The Guardian noe som støtter opp om at han kan ha laget seg en slik "Dødmannsknapp".

– Amerikansk etterretning kan ikke skyve dette under teppet ved å fengsle eller drepe meg nå. Sannheten kommer fram, og den kan ikke stoppes, svarte Snowden på spørsmål om hva som skjer om noe hender ham.

Flysetet Snowden skulle sittet i

Det har vært mange rykter om hvor Snowden befinner seg. Her sees flysetet, 17A, som mange journalister trodde han skulle sitte i på vei mot Cuba. Alt tyder dog nå på at han fortsatt er i transittområdet på en flyplass i Moskva, Russland.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Kilden til lekkasjene har også fortalt til den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post at han tok jobben i underleverandøren til NSA, Booz Allen, med mål om å samle informasjon om det han mente var ulovlig og umoralsk overvåking.

Snowden jobbet i selskapet i tre måneder, og har dermed hatt tid til å samle store mengder hemmelig informasjon.

Nettstedet The Daily Beast har snakket med kilder som jobber i etterretningstjenestene i USA. Heller ikke de tror at det som allerede er på avveie kan stoppes helt og fullt.

– Etterretningsmiljøet i amerikanske myndigheter tror at han kan ha planlagt dette over flere år, og da kan han ha spredd stjålet hemmelig informasjon på servere over hele internett. På dette stadiet er det derfor lite man kan gjøre med det, sier kilden til nettstedet.

WikiLeaks insurance-fil

Forsikringsfilen til WikiLeaks spredte seg raskt på nettet, og mange lastet den ned ved hjelp av torrent-teknologi.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Lik teknikk som WikiLeaks

Teknikken med en "dødmannsknapp" laget med en kryptert fil som spres til mange er heller ikke unik med tanke på store lekkasjer av hemmelig informasjon.

Varslernettstedet WikiLeaks gjorde en lignende manøver i 2010. Da spredde de åpent en 1,4GB stor kryptert fil kalt insurance.aes.

Filen ble spredd samtidig som de startet lekkasjene av enorme mengder materiale fra krigen i Afghanistan.

Les også: WikiLeaks: – Tar dere oss slippes mer på auto

Grunnlegger Julian Assange har også vært opptatt av at organisasjonen og han selv forfølges av ulike etterretningsorganisasjoner, og mener han risikerer livet ved å drive lekkasjenettstedet.

SISTE NYTT

Siste nytt