NRK Meny
Normal

– Forsikringsfilen inneholder diplomatmeldingene

Wikileaks-talsmannen Julian Assange gikk under et nettmøte langt i å bekrefte at den mystiske forsikringsfilen deres inneholder de lekkede diplomatmeldingene og andre lekkasjer som ennå ikke er kunngjort.

Julien Assange og lekkede diplomatiske telegrammer

Julian Assange fortalte i The Guardians nettmøte at ingenting skal få stoppe Wikileaks.

Foto: JENS BUTTNER / Afp

I et nettmøte hos den britiske avisen The Guardian svarte Wikileaks-grunnlegger Julian Assange på spørsmål fra leserne.

Som sitt siste svar til Wikileaks-interesserte lesere valgte talsmannen å kaste litt lys over hva den mystiske forsikringsfilen fra organisasjonen inneholder.

– Alle diplomatmeldingene har blitt spredd sammen med annet materiale fra både USA og andre land til over 100.000 mennesker i kryptert form, sa Assange til en leser som lurte på hvordan Wikileaks skulle kunne klare seg i kampen der de stadig møter motstand og siden blir tatt ned av ulike grunner.

Med tanke på at Assange mener datamaterialet er spredd til så mange som 100.000 mennesker er det stor sannsynlighet for at han snakker om den såkalte forsikringsfilen som Wikileaks la ut på nettet like etter at de publiserte de første lekkasjene fra krigen i Afghanistan. Nå bruker Assange filen som et argument for at det ikke går an å stoppe flyten av informasjon fra Wikileaks uansett.

Natt til fredag ble Wikileaks sitt nettsted tatt ned for den jevne nettbruker.

Insurance-fil - Wikileaks

Det har blitt spekulert mye rundt hva den mystiske krypterte filen kan inneholde. Nå bekrefter Assange til dels innholdet.

Det var navneserverselskapet Everydns som sørget for at Wikileaks ikke var tilgjengelig fra ca klokken fire natt til fredag fram til nærmere elleve i dag. Tidligere har de blitt kastet ut av det internasjonale selskapet Amazon sine datamaskiner etter press fra politisk hold i USA, og nå vurderer Frankrike å prøve å kaste dem ut fra datamaskiner også der.

Les også: Wikileaks jages fra server til server: Frankrike vil forby nettstedet

Mystisk forsikringsfil

Dermed har frykten for at Wikileaks skal bli fjernet fra nettet blitt litt mer reel de siste dagene. Wikileaks-talsmannen mener derimot at hvis de ikke klarer å spre informasjonen på vanlig måte så finnes det en siste utvei.

– Hvis noe skjer med oss vil viktige deler av informasjonen vi sitter på bli sluppet automatisk, sa Assange og henviste tydeligvis til muligheten for å frigjøre nøkkelen til den mystiske filen som har en størrelse på nesten 1,5 Gigabyte.

Filen insurance.aes256 ble lastet opp på nettet av Wikileaks i slutten av juli.

Det har vært mange spekulasjoner rundt hva filen inneholder. De aller fleste har trodd at Wikileaks har valgt å laste den opp som en låst pakke med informasjon som kan åpnes om noe skulle skje med organisasjonen.

Nå bekrefter Assange dette langt på vei, og han gir også et innblikk i hva filen kan inneholde. Han mener at både denne spesielle krypterte filen og samarbeidet med nyhetsorganisasjoner vil unngå at noen skal kunne bringe Wikileaks til stillhet.

– Diplomatmeldingene som alle nå snakker om er i tillegg til å være i den krypterte filen spredd til flere medieorganisasjoner. Historien vil vinne. Verden vil bli til et bedre sted. Om vi i Wikileaks vil overleve? Det bestemmer dere, var svaret Julian Assange ga leseren av The Guardian rundt spørsmål om hva som ville skje i fremtiden om angrepene mot organisasjonen og han som person fortsatte.

Julia Gillard

Australias statsminister Julia Gillard har uttrykt at Assange ikke er velkommen i hjemlandet ifølge ham selv.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

Får hver eneste store avsløring siden den mystiske filen ble tilgjengelig på nettet har Wikileaks anmodet folk om å laste den ned. Meldingene har vært av type «nå er tiden inne for å laste ned litt historisk forsikring».

– Australsk statsborgerskap - betyr det noe i det hele tatt?

Wikileaks-grunnleggeren langet også ut mot myndighetene i hans eget hjemland.

– I løpet av de siste ukene har den australske statsministeren, Julia Gillard, gjort det klart ikke bare at min hjemkomst er umulig, men at australske myndigheter jobber aktivt for å hjelpe amerikanske myndigheter i deres angrep mot meg og mine folk, sa han på spørsmål om han så for seg å vende tilbake til Australia en dag.

I kjølvannet av den nye offentliggjøringen av 250.000 lekkede dokumenter fra USAs utenrikstjeneste har Assange blitt etterlyst i land over hele verden, men den forhatte varsleren viser ingen anger.

– Australsk statsborgerskap – Betyr det noe i det hele tatt? Eller skal vi alle bli behandlet som David Hicks ved første anledning bare så australske politikere og diplomater kan bli invitert til de beste coctail-partyene hos den amerikanske ambassaden? spør han retorisk.

Bannlyst på nett

Natt til fredag ble Wikileaks sitt nettsted tatt ned for den jevne nettbruker.

Det var navneserverselskapet Everydns som sørget for at Wikileaks ikke var tilgjengelig fra ca klokken fire natt til fredag fram til nærmere elleve i dag.

Tidligere i dag meldte nettstedet imidlertid at de hadde flyttet til Sveits, og fungerte under den nye adressen wikileaks.ch, på en server registrert hos det franske selskapet OVH.

Assange for sin del er mer bekymret for at store deler av de tildligere publiserte dokumentene har forsvunnet fra nettstedet og ikke lenger er tilgjengelig for den alminnelige Wikileaks-bruker.

– Jeg er dypt ulykkelig over at tre og et halvt år av mitt og andres arbeid ikke er lett tilgjengelig eller søkbart for den generelle offentlighet, beklaget han, men lovet at de ville være tilbake så snart som mulig.

Tar sine forholdsregler

På spørsmål om Assange frykter for sin egen sikkerhet, svarer han kort.

– Vi tar våre forholdsregler i den grad vi kan stilt overfor en supermakt.

Ligger bak skjema

– Jeg har alltid trodd at Wikileaks som konsept ville spille en global rolle, og til en viss grad var det klart at det gjorde nettopp det så langt tilbake som i 2007, da det endret resultatene i det kenyanske valget. Jeg trodde det ville ta to år i stedet for fire å bli anerkjent av andre for denne viktige rollen, så vi er fortsatt litt bak skjema, sier Assange.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt