Hopp til innhold

Smågutter følte seg presset til å tilstå drap på Kevin (4)

For 19 år siden ble to brødre på 5 og 7 år utpekt som drapsmenn, etter at en fireåring ble funnet død i Värmland i Sverige. Nå tas etterforskningen opp igjen.

Brødre mistenkt for drap på Kevin i Arvika i 1998

UTPEKT SOM DRAPSMENN: De to brødrene på 5 og 7 år ble forhørt i over 30 timer før de «tilsto» drapet på Kevin i 1998.

Foto: Privat/Dokument inifrån/SVT

Det var midt i august i 1998, i tettstedet Dottevik ved Arvika, vel fire mil fra norskegrensen, at fire år gamle Kevin Hjalmarsson ble funnet død. Da bestefaren fant ham i 21-tiden, hadde han vært savnet i fire timer.

Kevin ble funnet liggende på en trepall i strandkanten, rundt 30 meter fra der det viste seg at han ble drept.

Da ambulansen hentet gutten, trodde man først at det dreide seg om en drukningsulykke. Obduksjonen viste at Kevin ble kvalt av en pinne som var presset mot halsen, men han hadde også skader på kroppen som gjorde at politiet innledningsvis også søkte etter en seksualforbryter.

Kevin (4) ble funnet drept i vannkanten i Kyrkviken ved Arvika i 1998.

FUNNSTEDET: Kevin Hjalmarsson (4) ble funnet død på en trepall i vannkanten i Glafsfjorden 16. august 1998. Saken vakte enorm oppsikt da et brødrepar i førskolealder ble utpekt som drapsmenn.

Foto: Stefan Hyttfors, Pressens Bild / NTB scanpix

Avhørte 120 barn

I alt 120 barn og mange voksne ble avhørt. I løpet av få dager konsentrerte politiet kreftene om Kevins kamerater.

Etter to måneder konkluderte svensk politi at Kevin var blitt slått i hjel av to lekekamerater på 5 og 7 år. De var sett sammen med Kevin tidligere samme ettermiddag.

På en pressekonferanse fortalte etterforskningsleder Rolf Sandberg at brødreparet hadde innrømmet at de slo Kevin til døde. Det var ingen tekniske bevis som knyttet dem til drapet. På grunn av sin unge alder ble de to guttene ikke dømt, men overført til barne- og ungdomspsykiatrien.

Politietterforsker Rolf Sandberg til venstre

«OPPKLART»: De to brødrene som aldri ble dømt for noe, fikk i stedet sin dom i 1998 på en pressekonferanse av Rolf Sandberg i Arvika-politiet. Etterforskningslederen mente at drapet var oppklart, og at det var barns lek «som sporet av».

Foto: Anders Hanson / NTB scanpix

Det var første gang i Sverige at et barn var blitt drept av et annet barn, og saken vakte enorm oppmerksomhet. Men så ble det stille. I 19 år.

Avhørt i 31 timer

Det siste året har SVTs «Dokument inifrån» og journalist Dan Josefsson gravd i den gamle saken. Det som har kommet fram om etterforskningen, får det glatte lag. Jurister og andre som SVT har snakket med, mener at brødrenes tilståelse ikke står til troende.

Brødre mistenkt for drapet på Kevin (4) i 1998

PRESSET: Brødrene Christian (25) og Robin (23) sier de lot seg presse til å tilstå drapet på Kevin da de var 7 og 5 år gamle.

Foto: Dokument inifrån/SVT

De to småguttene ble avhørt i 31 timer, avhørene var lange og pågikk i to måneder. De skal ha fått lukkede spørsmål, og truet eller gitt belønning etter hvilke svar de ga.

Det ble ikke gjort lyd- eller videoopptak av selve «tilståelsen», men opptak av andre avhør viser to gutter som stadig endrer sine svar når de blir presset. Guttene hadde heller ikke advokat.

I en skriftlig kommentar til kritikken, poengterer politiet at avhørsmetodene er helt andre nå enn da Kevin-saken ble etterforsket for nesten 20 år siden.

– Vi ble presset

I dag sier brødrene, som nå er 23 og 25 år, at de ikke husker og at de tviler på at de drepte Kevin. De sier at de følte seg presset av politiet til å tilstå.

I går meldte statsadvokaten i Karlstad at etterforskningen skal gjenopptas. Det er politiet i Örebro og Dalarna som har fått jobben å gå gjennom den snart 20 år gamle drapssaken, melder SVT Nyheter Örebro.

Dan Josefson i SVTs Dokument inifrån har gransket Kevin-saken fra 1998

GRANSKET SAKEN: Dan Josefsson i SVTs «Dokument inifrån» har gransket Kevin-saken fra 1998. Nå gjenåpnes saken.

Foto: SVT

SISTE NYTT

Siste nytt