Hopp til innhold

Nå klippes kjærlighetslåsene opp i Paris

Vekten av alle hengelåsene som kjærestepar henger på Pont des Arts i Paris truer den berømte broen. Nå sier pariserne stopp, og klippingen av én million låser begynner.

Brudepar på Pont des Arts i Paris
Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

Borgermesteren i Paris har erklært at mandag starter arbeidet med å klippe opp hundretusenvis av hengelåser fra broene i Paris, skriver den franske avisen Le Parisien.

Ingen vet hvor mange de er, men anslaget er på over en million.

Hengelåser fra elskende tynger broer i Paris

Nå blir det slutt for de fastlåste kjærlighetserklæringene på Pont des Arts i Paris.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Hengelåsene medfører en gradvis nedsliting av byens kulturarv og en sikkerhetsrisiko for både turister og parisere, sier en talsmann for borgermesteren, Bruno Julliard, til nyhetsbyrået AFP.

– Vi vil at Paris fortsatt skal være hovedstaden for kjærlighet og romantikk, sier Julliard, som mener hengelåsene er stygge og skjemmer den vakre broen.

Det er ikke så lenge siden trenden tok av og kjærestepar begynte å markere sin kjærlighet ved å feste en hengelås på broen og kaste nøkkelen i Seinen. På få år har vekten av de fastlåste kjærlighetserklæringene skapt store problemer både på Pont des Arts og andre broer.

Styrtet i elven

Treplate satt opp på Pont des Arts i Paris etter at deler av rekkverket kollapset

I 2014 raste deler av rekkverket fra Pont des Arts ned i Seinen.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

I fjor gikk alarmen for alvor da et stykke av rekkverket på den ikoniske gangbroen Pont des Arts fra 1804 falt ned i elven. Av sikkerhetsgrunner ble hele broen stengt.

Kvinne kaster nøkkel i elven på Ponts des Arts i Paris

En kvinne kaster nøkkelen til en hengelås i elven fra broen Pont des Arts i Paris.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / Afp

Myndighetene i Paris anslår at vekten av hengelåsene på gangbroen utgjør 45 tonn.

Nå er det besluttet at alle låsene må bort, og metallrekkverket skal erstattes av glatte glassplater hvor det blir umulig å feste hengelåser.

Gatekunst

Pantonio lager gatekunst i Paris

Den portugisiske gatekunstneren Pantonio har fått i oppdrag å lage dekorasjonsplater som skal erstattet rekkverket på Pont des Arts i sommer.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Glassplatene skal være på plass til høsten, og i mellomtiden skal rekkverket erstattes av gatekunst.

Etter hvert som det ble trangt på Pont des Arts og vanskelig å finne feste for hengelåser, har erklæringene spredt seg også til andre broer, særlig Pont de l’Archevêché på den andre siden av katedralen Notre-Dame. Men også der begynner problemet å bli merkbart, og rekkverket blir skiftet ut med glassplater.

Forsøk med å få kjæresteparene til å i stedet legge igjen digitale kjærlighetserklæringer på nettsiden Lovewithoutlocks har ikke løst problemet med alle de tunge låsene som allerede er festet eller nye som kommer til.

Også på Lykkens portal

Hengelås på Gamle Bybro i Tronsheim

I Trondheim hengte Magda og Woijek opp sin kjærlighetserklæring på Gamle Bybro, Lykkens portal, i 2008.

Foto: Roy- Cato Myrvang

Trenden med å henge opp hengelåser som tegn på evig kjærlighet har lenge vært vanlig i Asia, men tok for alvor av i Europa, og særlig i Paris, i 2008.

Kjærlighetshengelåser på bro over Akerselva i Oslo

Hengelåser på bro over Akerselva i Oslo.

Foto: Margarida Paiva

Etter hvert har trenden spredt seg til stadig flere land. I Stockholm henger det mange låser på Västerbron hvor utsikten mot Stadshuset og Gamla Stan er flott.

Også i Norge blir hengelåser hengt opp. I Oslo henger de på broer over Akerselva, i Ålesund er Hellebrua prydet med flere låste kjærlighetserklæringer. Også Gamle bybro i Trondheim, Lykkens portal, har merket fenomenet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Spain Fire

Kraftig brann i høyblokk i Spania – minst fire døde

Minst fire mennesker omkom i brannen i en 14-etasjers boligblokk i Valencia. 19 mennesker er så langt ikke gjort rede for.