NRK Meny
Normal

Her får den danske demonstranten et gevær i ansiktet

En brutal video viser hvordan en israelsk offiser smeller et gevær i ansiktet på en 20 år gammel dansk aktivist. Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer handlingen.

Demonstrant slått i ansiktet av israelsk offiser

Her blir den danske, propalestinske aktivisten Andreas slått i ansiktet med geværkolben av en israelsk offiser. Han er nå suspendert fra tjenesten.

Foto: HANDOUT / Reuters

Videoopptaket viser hvordan den israelske offiseren Shalom Eisner med begge hender planter geværet i ansiktet på en dansk, propalestinsk aktivist. 20-åringen går rett i bakken og blir senere fraktet til sykehus for behandling.

Klippet, som er lagt ut på YouTube, har høstet stor oppmerksomhet i Israel, og statsminister Benjamin Netanyahu har nå fordømt voldshandlingen.

– Slik oppførsel er ikke karakteristisk for soldater og offiserer i det israelske forsvaret, sier Netanyahu.

Se videoen her (Vi advarer mot brutale scener)

Stabssjef Benny Gantz i det israelske forsvaret sier at angrepet vil bli grundig undersøkt. Oberstløytnant Eisner er nå suspendert fra tjenesten, og det israelske forsvaret vil nå granske slaget.

Sykkeltur

Dansken sier til Berlingske at han har har sydd to sting i underleppa og er i god form. Aktivisten, som kun vil oppgi at han heter Andreas, sier at han ikke er overrasket over angrepet, og at han har sett lignende vold bli utøvd mange ganger før.

Voldshandlingen skjedde lørdag på Vestbredden da politisk aktive palestinere og utenlandske aktivister reiste på en sykkeltur i Jerikodalen, inntil de ble stoppet ved en israelsk kontrollpost.

20-åringen sier han vet at israelerne ikke godtar noen form for palestinsk aktivitet som kan virke truende, men understreker at de kun ønsket å sykle gjennom et palestinsk område - men at dette ikke kunne tolereres av israelerne.

Også flere andre av demonstrantene ble skadet, og flere ble arrestert av det israelske forsvaret, skriver The Jerusalem Post.

Israelsk offiser slår dansk aktivist

Israelsk militære hevder de ble provosert av palestinaaktivistene og mistet tålmodigheten.

Foto: - / Afp

– Provosert

Kilder i det israelske forsvaret hevder at slaget kom som en følge av at Eisner mistet tålmodigheten med noen av de 150 aktivistene. Da de ble nektet å fortsette sykkelturen, skal de ha ropt antiisraelske slagord og veivet med det palestinske flagget i et område som er definert som militær sone.

Talsmann Yoav Mordechai i det israelske forsvaret sier til Times of Israel at videoen på YouTube bare viser deler av hva som egentlig skjedde.

Suspenderte Eisner skal ha forklart at en av demonstrantene slo ham med en kjepp, og at to av fingrene hans ble brukket.

– Det er en lodrett løgn. Hvis det var tilfellet, ville vedkommende vært anholdt og puttet bak lås og slå. Jeg så ikke en eneste aktivist som forsøkte å angripe soldatene, sier den danske aktivisten til b.dk.

Israelsk offiser går til angrep

Dette bildet viser at den israelske offiseren går løs på flere aktivister etter at den danske 20-åringen er slått ned.

Foto: Ap

Dansk UD krever nå en forklaring fra Israel, skriver Times of Israel. Også utenriksminister Villy Søvndal har kommentert episoden.

– Uttalelsene fra Israels statminister viser at han er kritisk til det som skjedde, og jeg er helt enig med ham. Vi må fordømme all bruk av makt. Det har åpenbart blitt brukt mot disse demonstrantene, sier han.

Nektet innreise

En rekke utenlandske propalestinaaktivister har i helga forsøkt å komme seg til Israel med fly i kampanjen «Welcome to Palestine 2012». Israel har nektet mer enn 80 personer å komme inn i landet fordi de var linket til organisasjoner som kjemper den palestinske saken.

Hundrevis av israelske politifolk var utplassert på Ben Gurion-flyplassen nær Tel Aviv i helga for å hindre de innflydde aktivistene å delta i kampanjen.

Arrangørene hadde håpet på 1500 utenlandske deltakere, men langt færre deltok etter at Israel presset flyselskapene til å kansellere billettene til flere av dem, skriver Al Jazeera.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt