Hopp til innhold

Slik fungerer det avanserte, norske våpensystemet Ukraina nå får

Ukrainerne får nå muligheten til å forsvare seg mot de russiske kryssermissilene. Nasams er et norsk luftvernsystem som Ukraina har bedt om i flere måneder.

NASAMS II

KOMPLISERT: Luftvernsystemet Nasams er komplisert. Dersom ukrainerne ikke bruker det riktig, så kan de risikere å skyte ned sine egne fly, mener ekspertene.

Foto: Martin Mellquist / Forsvaret

– Spissformulert er det noen som sier at Nasams er et sambandssystem som også kan skyte ned fly, sier forsker Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen.

Nasams er et system med mange deler. Selve missilet er amerikanske Amraam. Mange av de andre komponentene er norskutviklet.

Missile strike in Kyiv

KRYSSERMISSIL: Det lavtflygende russiske missilet har nettopp truffet det som skal være et boligområde i den ukrainske hovedstaden.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Beste i klassen

Maaø mener Nasams er meget effektivt mot kryssermissiler. Russerne bruker store mengder av disse våpnene.

– Nasams er et av de beste systemene i verden i sin klasse. Grunnlaget er en norsk idé fra 1980-tallet. Målet var å få til et nettverksbasert luftvernsystem, forklarer Maaø.

Førsteamanuensis Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen

LANG ERFARING: Forsker Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen har selv skutt med Nasams.

Foto: Luftkrigsskolen

I Nasams er det sensorer, kommandovogner, sambandssystemer og utskytningsplattformer. Alt er mobilt. Gjennom nettverket samarbeider de forskjellige delene, og alle ser det samme.

Tåler mye juling

– Det er et seigt luftvernvåpen. Blir noe slått ut, så slutter ikke systemet å virke, sier Maaø. Han har selv tjenestegjort i et Nasams-batteri.

Dersom, for eksempel, én eller flere radarer blir ødelagt, kan fortsatt de fleste av utskytningsplattformene skyte missiler. Den nødvendige informasjonen kommer i nettverket.

– De som trykker på knappen, kan også se hva alle de andre ildlederne gjør. Det reduserer sannsynligheten for at samme mål blir beskutt av flere samtidig, opplyser Maaø.

Systemet er i stand til å ramme alle slags mål i luften, bortsett fra ballistiske missiler. Den andre begrensingen er rekkevidden. Det er et system med en effektiv rekkevidde på omtrent 20 kilometer. Det er meget kort i forhold til amerikanske Patriot og russiske S-400.

Nasams

STORT SYSTEM: Et Nasams-batteri har flere utskytningsramper, kommandovogner, radarer og sambandsutstyr.

Foto: Kongsberg ASA

Vet ikke fra hvem

Amerikanske myndigheter opplyser til AP og CNN at ukrainerne får Nasams ved at USA kjøper inn systemet. Nasams blir produsert av teknologibedriften Kongsberg.

Ronny Lie

SIER IKKE MYE: Kommunikasjonsdirektør i Kongsberggruppen, Ronny Lie, henviser til amerikanerne.

Foto: Kongsberg Gruppen

– Kongsberg vet ikke hva USA eventuelt kommer til å gjøre, og vi henviser alle spørsmål om dette til amerikanske myndigheter, sier kommunikasjonsdirektør i Kongsberggruppen, Ronny Lie.

– På generelt grunnlag så kan vi opplyse at vi er en stor leverandør av Nasams til mer enn ti nasjoner, legger Lie til.

Komplisert system

Nasams fungerer ved at bakkesystemene oppdager mål. Dette kan gjøres med radar eller elektrooptiske kameraer. Missilet blir skutt ut i retning av målet og skrur på sin egen radar. Missilet låser seg fast til målet og styrer mot det.

Det ligger en rekke avanserte teknologiske systemer bak muligheten til å gjennomføre noe slikt.

– Ukrainerne som skal bruke dette, må få grundig instruksjon i forkant, forteller Maaø.

Aerial activity in Ukraine

FARLIG: Himmelen over en del av Ukraina. Det er et meget komplisert miljø for både piloter og luftforsvarstropper på bakken. Det er stor fare for å peke ut og ramme feil mål.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Skyte ned sine egne

Maaø peker på at det mest utfordrende er å skille mellom egen og fiendtlig luftaktivitet. Gjøres ikke det, så kan brukeren av Nasams skyte ned egne fly og helikoptre.

– Dersom det ikke er noe annet i luften enn fienden, og den fienden i tillegg ikke er så smart, så er det relativt enkelt å bruke Nasams, sier Maaø.

En fiende som ønsker å ramme selve luftvernsystemet kan gjøre mye. Radarsignaler kan bli forstyrret, og selve radaren angrepet med radarsøkende missiler.

– Det finnes en rekke mottiltak Nasams-operatørene kan gjennomføre, men dette er kompliserte øvelser og ikke noe du lærer på noen uker, sier Maaø.

Trent i Norge?

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa 16. juni at det er aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han ville ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

– Igjen på generelt grunnlag, så kan vi opplyse at vi har utdanningsopplegg for utenlandske soldater og befal, sier Lie fra Kongsberggruppen.

Denne utdannelsen foregår i Norge.

Det norske forsvaret har også et eget utdanningsløp for Nasams. Det foregår ved Luftverntaktisk skole på Ørland.

SISTE NYTT

Siste nytt