Hopp til innhold
Urix forklarer

En kamp om USAs sjel

To landsmøter er over. Dette kan vi forvente oss av høstens valgkamp.

Donald Trump

ADVARER: USA har aldri stått overfor et viktigere valg enn i år, sier president Donald Trump. Det samme sier hans motstander, Joe Biden.

Foto: Evan Vucci / Evan Vucci

«Du er i fare hvis Joe Biden vinner valget». Det var budskapet en sitter igjen med etter republikanernes landsmøte.

President Donald Trump avsluttet det fire dager lange møtet med dramatiske advarsler da han tok imot partiets nominasjon natt til fredag:

– Dette valget vil avgjøre om vi kan redde den amerikanske drømmen. Eller om vi skal la en sosialistisk agenda ødelegge, sa president Trump fra Det hvite hus.

Utenfor høye gjerder og barrierer, hørtes lyden av demonstranter som protesterte mot presidenten i Pennsylvania Avenue.

Et splittet land

Amerikanske landsmøter er en merkelig affære. I utgangspunktet skal de velge kandidater og fastslå politikk. Men dette er vanligvis bestemt på forhånd. Derfor preges møtene av luftige taler, ønskedrømmer og lite substans.

Hvem som får tale og hva det snakkes om, gir likevel en pekepinn på hvordan de ti neste ukene fram mot valget vil bli.

To landsmøter er over. Hva kan vi så forvente oss av høstens valgkamp?

  1. En kamp om virkeligheten.

Politikere er kjent for å vri og vende på sannheten for å få det til å stemme med sine budskap. Men veldig få, om noen, lyver like ofte som president Donald Trump.

Det var han ikke alene om på republikanernes landsmøte. I sin tale gjentok også visepresident Mike Pence mange faktafeil og påstander som er blitt tilbakevist.

CNNs faktasjekker Daniel Dale beskriver republikanernes landsmøte slik:

– Det er så mye uærlighet og ukorrekte påstander, store og små, at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Det var til og med et falskt sitat av Abraham Lincoln, sier Dale.

Under en av videoene sendt på landsmøtet, der to søstre fra Chicago advarer om vold og kaos i USAs gater, illustrerte de volden med bilder fra opptøyer i Barcelona i fjor høst.

Landsmøter handler alltid om å love for mye. En valgkamp handler alltid om å vinne fram med et budskap. Går USA bra med Donald Trump, eller går det dårlig? Hvem har ansvaret for høy økonomisk vekst før koronapandemien? Hvem har ansvaret for at 180.000 amerikanere er døde?

Denne valgkampen kommer til å handle om helt grunnleggende fakta. Stemmer det at Trump stanset alle reiser fra Kina? (Nei. Titusenvis av reisende krysset grensa, men han innførte et delvis reiseforbud)

Er det sant at Joe Biden vil ha åpne grenser? (Nei.) Og så videre.

  • 2. Dystre budskap og negative reklamer

Det er ingen tvil om at høstens valgkamp blir en dyster affære. Ikke bare på grunn av USAs høye koronadødsfall og stigende arbeidsledighet, men fordi begge partier kjører svært negative kampanjer og en konfronterende tone. Også her er det Trump som leder an.

Trumps tale og landsmøte tyder på at dette kan bli en av de styggeste valgkampene på mange år. I løpet av sin siste lange tale på landsmøtet nevnte han Joe Bidens navn 44 ganger.

Biden selv unngikk å nevne presidentens navn i sin tale til demokratene. Demokratene balanserte mellom å presentere Biden som empatisk og god, og alvorstunge advarsler mot konsekvensene av fire nye år med Donald Trump.

Ifølge en fersk meningsmåling fra Pew Research vil nærmere 60 prosent av demokratene først og fremst stemme mot Donald Trump.

Joe og Jill Biden

STOR FORSKJELL: ADVARER: USA har aldri stått overfor et viktigere valg enn i år, sier Joe Biden. Her med kona Jill.

Foto: OLIVIER DOULIERY
  • 3. Trumps budskap: Lov og orden først

I løpet av fire dager har Trumps republikanske parti tegnet et mørkt bilde av et USA der storbyene er preget av voldelige opptøyer og kaos.

Budskapet er tydelig: Du er ikke trygg i Joe Bidens USA.

Nettstedet Therighting samler artikler fra toneangivende nettsteder på høyresiden. I går handlet så godt som alle sakene om opptøyene i Kenosha i Wisconsin.

Flere amerikanske kommentatorer ser paralleller til USA i 1968, da Richard Nixon vant over Hubert Humphrey. Den gang var lov og orden budskapet fra Nixon, og USA var preget av store demonstrasjoner og opptøyer.

Trumps budskap i år minner også om valgkampen for fire år siden. Da lovte Trump blant annet å «gjenopprette lov og orden i landet vårt».

I likhet med 2016 er det svært lite kriminalitet i USA i forhold til tidligere. De siste månedene har det riktignok vært et oppsving i flere storbyer, og de tidvis voldelige protestene som har preget USA siden sommeren gir mange amerikanere en følelse av utrygghet.

Historisk sett har amerikanske velgere ofte trodd kriminalitet er på vei opp, selv om den er på vei ned. Det gjør Trumps budskap effektivt, påpeker journalist Emily Badger i New York Times.

Demonstrasjon for Jacob Blake i New York

PROTEST: Store protester i Kenosha, Wisconsin, etter at Jacob Blake ble skutt sju ganger i ryggen av politiet.

Foto: Timothy A. Clary / AFP/NTB
  • 4. Klimaendringene får trolig liten plass.

I løpet av fire dager ble klimaendringene knapt nevnt med et ord på republikanernes landsmøte. Donald Trump skrøt av at han meldte USA ut av den internasjonale klimaavtalen.

Demokratene kaller klimaendringene vår tids største utfordring, og vil melde USA inn igjen i Parisavtalen. Men heller ikke hos demokratene fikk klimaendringer noe hovedfokus. Det til tross for at unge velgere er svært opptatt av klima: 80 prosent av dem under 29 år sier klimaendringene er en massiv trussel.

Til sist: Noe er Joe Biden og Donald Trump likevel enige om.

At presidentvalget 2020 er det viktigste valget på lenge.

– Dette er en kamp om Amerikas sjel, sa Joe Biden i sin tale til demokratenes landsmøte i forrige uke.

– Dette er det viktigste valget i vårt lands historie. Aldri tidligere har forskjellen vært så stor mellom to partier og to kandidater som nå, sa Donald Trump natt til i dag.

13 prosent av velgerne har ikke bestemt seg, ifølge en ny meningsmåling fra Wall Street Journal og NBC.

Det er disse velgerne som vil bestemme hvem som blir USAs neste president.

Gjennomsnitt meningsmålinger

Oppdatert 3.11.2020
  • Biden

    51,8 %
  • Trump

    43,4 %

Ingen mening

4,8 %Kilde: fivethirtyeight

SISTE NYTT

Siste nytt