Hopp til innhold

Slik blir pavens nye liv

Benedikt XVI skal fortsatt bo i Vatikanet etter at han har abdisert, men vil leve et helt annet liv enn han hadde som pave.

Benedikt XVI

Benedikt XVI under hans siste audiens onsdag. Også etter at han har abdisert skal ha kle seg i pavelig hvitt.

Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Mater Ecclesiae-klosteret

Mater Ecclesiae-klosteret i Vatikanet der Benedikt XVI skal gå etter at han abdiserer. Den fire etasjers bygningen til høyre har vært under oppussing siden i fjor høst.

Foto: Alessandra Tarantino / AP
Pavens gullring

Pavens gullring, kjent som fiskerens ring, skal ødelegges.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters
Benedikt XVI og Georg Ganswein

Erkebiskop Georg Ganswein (her stående bak Benedikt XVI) skal tjene både den gamle og nye paven.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap
Castel Gandolfo

Pavens sommerresidens Castel Gandolfo ligger på en høyde over Albano-sjøen. Her skal Benedikt XVI bo den første tiden etter at han har abdisert.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

Klærne, skoene og boligen blir annerledes, det gjør også dagene for Benedikt XVI etter at han har gått av.

Da han offentliggjorde at han kom til å abdisere sa paven at han kom til å bruke tiden etter klokken 20.00 torsdag 28. februar til å be for kirken.

– Hva meg selv angår ønsker jeg å tjene kirken hengivent gjennom et liv dedikert til bønn, sa han den gang.

Selv om Benedikt XVI ikke lenger kommer til å ha noen administrative eller offisielle plikter, er det blitt kjent noe mer om hva Benedikt XVI skal fylle dagene med etter avgangen.

Pavens storebror, monsignor Georg Ratzinger, har sagt at han vil være villig til å bistå sin etterfølger med råd dersom han blir spurt.

Samtidig regner de fleste med at han vil fortsette å skrive om teologiske emner, noe han har gjort både før og under sin tid som pave.

Sju fakta om pavens gjøren og laden

  • 1. Navn og tittel. Han skal fremdeles tituleres «hans hellighet» og får tittelen «pave emeritus» etter at han har gått av. Han beholder sitt pavenavn Benedikt XVI i stedet for å gå tilbake til sitt tidligere navn, Joseph Ratzinger.
  • 2. Bosted. Benedikt XVI forlater Vatikanet før han abdiserer klokken 20.00 torsdag. Han skal midlertidig bo i pavens sommerresidens, Castel Gandolfo. Om tre måneder vender han tilbake til Vatikanet der han skal bo i et nyoppusset tidligere nonnekloster, Mater Ecclesiae. Les mer: Her skal paven bo
  • 3. Klær og sko. Paven kommer fortsatt til å kle seg i pavelig hvitt, i stedet for de svarte klærne prester kler seg i eller kardinalenes røde. Han skal imidlertid kle seg i en enkel kappe, i stedet for de ekstravagante klærne og hattene han har brukt som pave. Han kommer også til å slutte å bruke sine velkjente røde sko. I stedet skal han bruke noen brune sko som han fikk i gave av meksikanske skomakere under et besøk i fjor.
  • 4. Pavens ring og segl. Pavens gullring, kjent som fiskerens ring, skal ødelegges når han abdiseres. Den blir knust av en spesialdesignet sølvhammer, på samme måte som er vanlig når en pave dør. Også pavens segl skal ødelegges.
  • 5. Pavens sekretær. Benedikt XVIs personlige sekretær, Georg Ganswein, skal fortsette i jobben for den abdiserte paven. Samtidig skal han også fortsette i jobben som leder for pavens personlige stab, altså staben til den nye paven.
  • 6. Pavens ufeilbarlighet. Pavens såkalte ufeilbarlighet gjelder bare når han snakker «ex cathedra», altså når han kommer med uttalelser om religiøse doktriner. Etter at han har abdisert vil han ikke lenger kunne snakket «ex cathedra».
  • 7. Sosiale medier. Pavens twitterkonto @Pontifex kommer ikke til å bli oppdatert. Han sier trolig farvel til sine 2,5 millioner følgere på twitter før han abdiserer.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Piano, katter og svarthvitt-filmer

Pavens katt, Contessina

En av pavens katter, Contessina, poserte for en fotograf i Vatikanet 19. februar i år.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp
Forsiden av boken Joseph and Chico

Forsiden av boken «Joseph and Chico».

Foto: Faksimile

En del er kjent om Benedikt XVIs hobbyer og vaner.

Han er glad i å spille piano og å se gamle svarthvitt-komedier på film.

I tillegg er han også svært glad i å lese. Da han ble valgt til pave tok han med seg sitt personlige bibliotek på 20.000 bøker til paveleiligheten i Vatikanet. Det er ikke klart om han vil ta med seg biblioteket til sin nye leilighet i Vatikanet.

Benedikt XVI er også kjent for å være glad i dyr, særlig katter.

Så glad er paven i katter at han tillot det i 2008 kom ut en autorisert biografi, «Joseph and Chico», om pavens liv sett gjennom øynene til en katt.

Han har hatt flere katter rundt seg i paveleiliigheten i Vatikanet og en av kattene hans, Contessina, skal allerede ha flyttet inn i han nye bolig i Mater Ecclesiae-klosteret.

Pleiet av tyske nonner

Under sin embetstid som pave har en liten gruppe tyske nonner pleiet den aldrende Benedikt XVI.

Det er ikke kjent mer om hans helsetilstand enn at han oppga alder og svakere helse som grunn til abdikasjonen.

Uansett fyller Benedikt XVI 86 år 16. april i år, så hans behov for helsepersonell vil etter alt å dømme stige i årene fremover.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt